Свидетелство за правдата

30.10.2020 г.
Автор: Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий Радович

Интервю с Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий Радович (1938-2020) при гостуването му във Варна в рамките на 21-та Седмица на православната книга - 2019. Разговор на иконом Василий Шаган, Анула Христова и Весела Игнатова с митрополит Амфилохий за ролята на Църквата в света и други важни въпроси за съвременното общество. Превод Борислав Аврамов.

   – В съвременния свят и това, което се случва в постхристиянска Европа, може да кажем, че живеем в епоха, когато се формира нов социален строй. В някои страни дори се говори за формиране на ново законодателство относно устройството на обществото и семейството, възпитанието на децата и тяхното образование. От една страна, виждаме, че хуманизмът е издигнат до религия, и това се наблюдава повече от век, а от друга страна, понятията за личност и за човек някак си не са много добре формулирани, както в законодателствата на определени държави, така и в съзнанието на съвременния човек. Как мислите, може ли Църквата да повлияе по някакъв начин положително на този процес?

   – Какво може да направим? Православната църква днес, според мен, е длъжна да играе най-важната роля в човечеството – автентичния християнски опит в историята. Православната християнска църква е запазила душата си, запазила е вярата си. Както казва известният кардинал Каспeр, от времето на папа Йоан Павел II: „Ние имаме нужда от вас, православните”. „Защо – питам аз, – вие сте огромна организация, по целия свят имате влияние?” А той казва: „Вие пазите вертикалата Бог-Христос-човек-история, а ние сме в опасност да се изгубим по хоризонталата”. Затова е дълбоката криза и при римокатолицизма, а протестантизмът пък е поел вече по път, който почти поддържа антихристиянския дух на съвременния западен човек. Така че Православната църква има сили, но тя трябва да се завърне към светите Отци, да се върне към вековния църковен опит на православния Изток, който се е запазил. И трябва да се върне към този опит, от една страна, за да запази своите православни народи, а от друга, за да свидетелства за този автентичен Евангелски опит пред целия свят.

   – Но ако позволите, въпреки всичко съвременният човек, както го нарекохте Вие, хуманистичният човек, все пак се намира в търсене на някаква социална справедливост и въобще в търсене на правдата. Възможно е това чувство за правда да е някакво изконно чувство във всеки от нас. И Църквата не може да остави в никакъв случай своите чеда в тази тяхна борба за правдата. И какво може да бъде свидетелството на Църквата за правдата пред съвременния човек? (...)

Още по темата
Още от Интервю

Този ли е будителят? Обаче ние знаем, че той е будителят

01.11.2020 г. | Георги Тодоров | Интервю

Знаем, че той е будителят. Защото по духовен път, той постига много повече, отколкото ние по недуховен път. Напротив, ние по недуховен път разваляме това, което той постига молитвено, чрез целия си живот, отдаден на Христа Бога...

Св. Йоан Рилски в духа и държавата

19.10.2020 г. | Архангел.бг | Интервю

На 19 октомври честваме свети Йоан Рилски, когото наричаме покровител на България. Честванията на тази дата обаче не са подобаващи като за патрон на нацията. Може ли този ден да се превърне в събитие и какво би означавало това за нас?

Трите дни преди Пасха. 2 част

17.04.2020 г. | протойерей Димитрий Юревич. Виталий Каплан | Интервю

Въпроси и отговори за събитията през Страстната седмица, за разпятието, погребението и Възкресението на Христос...

Какво се случва в центъра