Спомен за Мария

16.12.2021 г.
Автор: Дария Валмос

През тази година загубихме много хора. Сред тях е и Мария. Отиде си преди седем месеца. Къдравата Мария, както ѝ казвахме. Неизменно присъстваше на всички събития в Духовно-просветния център. Позната на всички, но заради странностите ѝ малцина я приемаха безрезервно. Днес един такъв човек ни изпрати кратко слово с топли думи за нея. Бог да я прости и да приеме душата ѝ! (Архангел.бг)
 

Две меки длани нежно, по детски , закриват очите ми. Знам кой е. Никой друг не го прави. „Ела с мене. Ще видиш нещо интересно” . Концерт, филм, изложба - разбира се, безплатни. Платените не са за всеки.

Притежаваше неизчерпаема енергия. Обичаше да сади цветя, да чете книги. Не пропускаше нищо интересно и забавно в живота на Варна. Присъединяваше се към групи, играещи гимнастика в Морската градина. Танцуваше паневритмия. Пееше в църковния хор. Когато можеше, обичаше да помогне с нещо на някого.

Математичка, завършила най-добрия български университет, често нелогична в обикновеното си ежедневие. Търсеше абсолютната истина по своя неописуем начин.

Лекции, неизброими курсове по всичко и за всичко, градски легенди. По детски вярваше в немислими неща, дочути оттук и оттам.

Съдбата ѝ не беше лека. Сама се бореше за оцеляването си, за жилището си, за хляба си. Често отминавана и пренебрегвана заради странностите си. А кой ли от нас не е странен и грешен?

Тя беше една от нас.

Сбогом, Мария.

 

Още от Моята история

Илинден

20.07.2021 г. | Диляна Иванова | Моята история

Както и другите старозаветни пророци, той бил призван от Бога да възвестява Неговите откровения на хората, да ги наставлява към спазването на Божествения закон, да бди за чистотата на вярата и да подготвя онази духовна зрялост, която би направила възможно идването на Христос.

Силата на тяхната духовност и нищожността на моята

09.05.2021 г. | Женя Маринова | Моята история

Гнездо на духовност и истинска християнска саможертвеност е Девическият манастир „Света Троица” в Ново село. На 9 май 2011 г. Българската православна църква чества за първи път Събор на св. Новоселски мъченици...

Под Покрова на Богородица

01.10.2020 г. | свeщеник Алексей Атанасов | Моята история

Ние често четем за чудесата в житията на светиите, но ако се сблъскаме с тях в реалния живот, които стават за наша утеха, като че ли не можем да повярваме. Затова реших да ви разкажа една история във връзка с днешния празник...

Какво се случва в центъра