СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г.
Източник: shutterstock
Автор: Архангел.бг

Започва новото издание на Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър Св. Архангел Михаил” - Варна.  

През 2023 г. в Съпричастност” решихме да се обърнем към една голяма тема   Взаимоотношенията между деца и родители. Това е свързано с факта, че в последно време се засилва търсенето на пастирска помощ и психологично консултиране в нашата и други енории в града по въпроси, свързани с възпитанието на децата и подобряване на междуличностните отношения между тях и родителите. 

 

Надяваме се в предложените материали по темата търсещите хора да разпознаят своите проблеми и да получат насока за по-нататъшно решение на своите конкретни задачи от психологичен план. В подкрепа на духовното обгрижване от страна на свещеника в енорията се предлага помощ и грижа за душата в рамките на православно светоотеческо предание и православната психология. 

 

За целта тази година беше създадем цикъл от образователни видеа на посочената тема. Предварително беше направено интернет анкетиране, като предложихме хората сами да посочат най-нужните за тях въпроси, които набелязаха подтемите на които да обърнем внимание. Така голямата тема за взаимоотношенията между деца и родители ще бъде разгърната във вид на няколко видеа, както следва: 

  • Кое "добро" може да се окаже в ущърб на детето? (Видео 3)
  • Как да бъдем достатъчно добри родители? (Видео 5) Как да възпитаваме децата си за вечния живот? (Видео 4) Как да обичаме и уважаваме децата си? (Видео 6)
  • Сакво означава самостоятелно дете? Определение на детската самостоятелност, нейните позитивни и негативни аспекти. (Видео 7) Как да помогнем на децата си да бъдат по-самостоятелни? (Видео 8)
  • Защо на някои родители им е трудно да позволят на децата си да бъдат самостоятелни? (Видео 9) Аномалии на родителската любов. (Видео 10) По какъв начин те може да дадат повече самостоятелност на децата си?  (Видео 11)
  • Разликата между ролята на родител и ролята на приятел? Как вредим на децата си, когато се опитваме да бъдем приятели с тях? 
  • Какви са вредите на детето, ако то почне да изпълнява функциите на съветник на родителя? Как да останем родители на детето си, без да се опитваме да изпълняваме функцията на неговите приятели? 
  • Какво кара децата да експериментират с дрога, алкохол и цигари? 
  • Какво могат да направят, от една страна, родителите на детето, а от друга страна, обществото -  за да предпазят децата от употреба на дрога, алкохол и цигари? 

 Видеата са подготвени от трима водещи:  

 

Милена Петрова – православен психолог. Терапевт по зависимости. В работата си използва когнитивно поведенческа терапия и работи под супервизията на д-р Ирина Лазарова. Председател на Българската асоциация по когнитивно поведенческа психотерапия. Председател на УС на фондация „За живота”, психотерапевт в Терапевтичен център Само днес”. Лицензиран треньор към Гордън Тренинг Институт по програмите  Трениране на успешни младежи” и Трениране на успешни родители”. 

 

Емилия Бойчева – православен психолог, психотерапевт сертифициран  от Европейска асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия; допълнителна специализация по Схема-терапия.  Правоспособен медиатор и обучител по медиация – сътрудник в Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера”.  

 

Иконом Василий Шаган – председател на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, магистър богословие - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. 

 

Видеоматериалите може да следите на ютуб канала Архангел.бг Варна и тук, на сайта на Духовно-просветния център. 

 

Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и подкрепата на Община Варна. 

 

 

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

Да пеем заедно в храма

01.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи пеят на литургия!? Да, точно това се случва от известно време в храм „Св. Архангел Михаил” във Варна в резултат на една нова инициатива в Духовно-просветния център – курс по източно църковно пеене за младежи...

Какво се случва в центъра