СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г.
Източник: shutterstock
Автор: Архангел.бг

Започва новото издание на Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър Св. Архангел Михаил” - Варна.  

През 2023 г. в Съпричастност” решихме да се обърнем към една голяма тема   Взаимоотношенията между деца и родители. Това е свързано с факта, че в последно време се засилва търсенето на пастирска помощ и психологично консултиране в нашата и други енории в града по въпроси, свързани с възпитанието на децата и подобряване на междуличностните отношения между тях и родителите. 

 

Надяваме се в предложените материали по темата търсещите хора да разпознаят своите проблеми и да получат насока за по-нататъшно решение на своите конкретни задачи от психологичен план. В подкрепа на духовното обгрижване от страна на свещеника в енорията се предлага помощ и грижа за душата в рамките на православно светоотеческо предание и православната психология. 

 

За целта тази година беше създадем цикъл от образователни видеа на посочената тема. Предварително беше направено интернет анкетиране, като предложихме хората сами да посочат най-нужните за тях въпроси, които набелязаха подтемите на които да обърнем внимание. Така голямата тема за взаимоотношенията между деца и родители ще бъде разгърната във вид на няколко видеа, както следва: 

  • Кое "добро" може да се окаже в ущърб на детето? (Видео 3)
  • Как да бъдем достатъчно добри родители? (Видео 5) Как да възпитаваме децата си за вечния живот? (Видео 4) Как да обичаме и уважаваме децата си? (Видео 6)
  • Сакво означава самостоятелно дете? Определение на детската самостоятелност, нейните позитивни и негативни аспекти. (Видео 7) Как да помогнем на децата си да бъдат по-самостоятелни? (Видео 8)
  • Защо на някои родители им е трудно да позволят на децата си да бъдат самостоятелни? (Видео 9) Аномалии на родителската любов. (Видео 10) По какъв начин те може да дадат повече самостоятелност на децата си?  (Видео 11)
  • Разликата между ролята на родител и ролята на приятел? Как вредим на децата си, когато се опитваме да бъдем приятели с тях? (Видео 12)
  • Какви са вредите на детето, ако то почне да изпълнява функциите на съветник на родителя? (Видео 13) Как да останем родители на детето си, без да се опитваме да изпълняваме функцията на неговите приятели?(Видео 14)
  • Родителят като пример и образец за родителство (Видео 15)
  • Какво кара децата да експериментират с дрога, алкохол и цигари? (Видео 16, Видео 17)
  • Какво могат да направят, от една страна, родителите на детето, а от друга страна, обществото -  за да предпазят децата от употреба на дрога, алкохол и цигари? (Видео 18) Как да противостоим духовно? (Видео 19)

 Видеата са подготвени от трима водещи:  

 

Милена Петрова – православен психолог. Терапевт по зависимости. В работата си използва когнитивно поведенческа терапия и работи под супервизията на д-р Ирина Лазарова. Председател на Българската асоциация по когнитивно поведенческа психотерапия. Председател на УС на фондация „За живота”, психотерапевт в Терапевтичен център Само днес”. Лицензиран треньор към Гордън Тренинг Институт по програмите  Трениране на успешни младежи” и Трениране на успешни родители”. +359 897535219.

 

Емилия Бойчева – православен психолог, психотерапевт сертифициран  от Европейска асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия; допълнителна специализация по Схема-терапия.  Правоспособен медиатор и обучител по медиация – сътрудник в Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера”. +359 887350900.

 

Иконом Василий Шаган – православен свещеник, председател на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна. +359 52 622727

 

Видеоматериалите може да следите на ютуб канала Архангел.бг Варна и тук, на сайта на Духовно-просветния център. 

 

Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и подкрепата на Община Варна. 

 

 

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението