Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

На 9 декември в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна започва новото изданието на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа”. Целта, както и в миналите издания, е духовна и психологическа подкрепа на хора от енорията и извън нея, които търсят насока за решение на конкретни проблеми с помощта на християнската психология и православното светоотеческо предание. За тази цел отново ще ни помагат православните психолози Милена Петрова и Емилия Бойчева.

Общата тема в това издание е: Как да обичаме себе си и ближния? Тя засяга основополагащо и жизнено важно умение – да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните.

Нека си припомним думите на Христос по повод любовта към себе си (Матей 22:36-40):  „Учителю, коя заповед е най-голяма в Закона? А Иисус … отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, ПОДОБНА ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“.

Според думите на Христос, умението да обичаме ближния и себе си, произтича от умението да обичаме Бога – нашия създател.

Освен това Той ни казва да обикнем ближния като себе си, а НЕ – като бог!

Разбираме също, че няма как да обикнем ближния си, ако първо не сме се научили да обичаме себе си и Божия образ в себе си.

От думите Му става ясно и това, че любовта към себе си неминуемо има връзка с отношенията ни с ближните – с хората около нас.

Целият  Божествен закон се крепи върху тези две заповеди за любовта – първо, към Бога и, второ, към себе си и ближния!

И така, щом целият духовен закон се крепи върху тези две заповеди, значи основополагащо и жизнено важно е да придобием това умение и ако срещаме трудности, да осъзнаем къде може да търсим причината, и какво може да направим, за да я преодолеем.

В новото издание на „Съпричастност ще има две срещи на живо, под формата на тренинг, всяка от които ще бъде подкрепена теоретично с по три видео лекции. Срещите с православните психолози и темите, засегнати от тях, са както следва:

9 декември – тренинг с православния психолог Милена Петрова

 • Защо изпитваме срам?
 • Как срамът е свързан с ниската самооценка?
 • Как нашите емоции отразяват начина, по който гледаме на различни житейски събития?
 • Какво значи полезен срам?
 • Защо и как се опитваме да се предпазим от срама?
 • Как да преживеем срама правилно?

16 декември – тренинг с православния психолог Емилия Бойчева

 • Къде да търсим любовта към себе си?
 • Как да се отнасяме към самолюбието, егоцентризма или горделивостта?
 • Защо егоцентричните и високомерни поведения драматично ни отчуждават от хората около нас и ни обричат на изолация и отхвърляне?
 • Дали любовта към себе си значи да се страхуваме да не ни отхвърлят и постоянно да търсим одобрението на другите на всяка цена – като се жертваме и угаждаме, за да получим любов, приемане или признание?
 • Какво е ниската самооценка и към какви резултати води тя
 • Какво значи да сме в пълнотата на любовта към себе си

Началото е на 9 декември в 18.30 ч. в Духовно-просветен център „Св Архангел Михаил” на ул. „27 юли“ № 9, Варна. Заповядайте!

Абонирайте се за нашия канал в YouTube - ТУК, за да получавате известия за новите видеозаписи.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2024

05.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Хората виждат Бога от различно разстояние. Бог може да бъде видян и съвсем отблизо, но за тази цел очите на душата трябва да се очистят. Как да придобием духовното зрение да прозрем, че сме се отделили се от Бога...

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра