Духовно просветен център

С творческо вдъхновение в навечерието на празника

25.07.2019 г.
Снимка: Валена Христова, 12 г.
Автор: Архангел.бг

От 18 до 24 юли дворът на храм „Св. Архангел Михаил” беше изпълнен с млади художници, дошли за участие в седмото издание на летния детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Творческият процес ръководеше г-н Радко Мурзов и част от децата бяха от неговата школа по живопис. Останалите участници бяха от неделните училища при храмовете във Варна, както и други деца от града, откликнали на обявата за пленера.

В първия ден всички участници бяха посрещнати от иконом Василий Шаган, председател на Църковното настоятелство на храма и ръководител на Духовно-просветния център. Под лозницата на входа той приветства децата и г-н Мурзов в двора на Възраждането в нашия град, тъй като на това място са се случвали най важните събития за българите във Варна през този период на духовно пробуждане, тук по късно е отпразнувано и Освобождението на града. „Детският пленер – каза о. Василий, – се открива винаги в навечерието на тази паметна дата – 27 юли, когато празнуваме и деня на св. Пантелеймон и светите Седмочисленици. Тази година искаме да ви дадем един нов стимул, да зададем една подтема, като по тази начин посветим пленера на християнските символи, които вие може да различите на много места по двора. Един от тях е например лозата – едно от най-древните растения, благословено от самия Бог. От гроздето на лозата се прави виното, което весели сърцето, както пее цар Давид в своите псалми. Но виното се използва и в Светото Причастие по време на Литургията на Църквата. За лозата е говорил и сам Христос, оприличавайки Себе си на лоза, а нас, хората, които вярваме в Него – на пръчките на тази Лоза, по която тече жива вода. Затова е важно да сме свързани с Лозата-Христос, за да може до нас да достига тази живителна влага, която ни дава творчески заряд и възможност да виждаме света с чисти очи, нещо, от което се нуждае всеки творец.”.

Своите указания и напътствия даде и г-н Мурзов и седмицата на творчеството започна. Заниманията бяха до обяд в двора на храма. Децата общуваха помежду си и с ръководителите на проекта и опознаваха тънкостите на изобразителното изкуство, пресътворявайки чудното творение на Бога. Постепенно на белите листи се появяваха камбанарията, паметникът „Посрещане на освободителите”, свети образи от Библията или символично свързани с християнството или просто красиви кътчета на двора, направили впечатление на децата. Разбира се, в много от тях присъстваше символът на лозата, а други бяха изпъстрени с ярки образи и сцени, родили се от въображението на децата. В понеделник към творческите стимули за младите творци се добавиха и впечатленията от екскурзията до древната християнска столица Велики Преслав. Кръглата църква, Южната порта на цитаделата, фиалата на градския площад и колоната пред тронната палата също намериха своето място на детските платна. А в последния ден всички научиха малко повче за епохата на Възраждането от изложбата за живота и делото на св. Софроний Врачански.

Може да видите картините на младите художници съвсем скоро. Те ще бъдат подредени в изложба на двора на храма, която по традиция се открива на 27 юли. Празничният ден ще премине при следната програма:

8.00 – Утреня и Света Божествена литургия
9.30 – Тържествено честване на 141-та годишнина от Освобождението на Варна с благодарствен молебен и полагане на венци
11.00 – Откриване на изложбата от пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

Повече снимки - скоро в ГАЛЕРИЯТА.

Детският пленер се осъществява по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Още от Какво се случва в центъра

Беседи за православната вяра

01.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 2 юли, от 18 ч. на тема: Вяра, покаяние, св. Кръщение. Заповядайте!

Летният младежки форум се отлага

29.06.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Заради удължаване на всички изисквания и разпоредби, наложени съобразно епидемиологичната обстановка в страната, Летният младежки форум, плануван за периода 30.06 - 5.07, се отлага. Ще ви информираме допълнително...

Започнаха летните дейности в Духовно-просветния център

23.06.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

С настъпването на летния сезон стартираха летните дейности в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Днес започнаха летните посещения на организирани ученически групи...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори