Рождество Христово – 2022

26.12.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Празникът на енорията

Христос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – извисете се! … Така в дните преди Рождество храм „Св. Николай Чудотворец” се огласяше от катавасиите на празника (вж. още тук) И всички в енорията се стараеха да приготвят сърцата си за това празнично посрещане на Спасителя.

Междувременно течаха и последните дни от милосърдната инициатива Енорийска задружност. Тя беше обявена в средата на декември с надеждата да дарим радост за Рождество Христово на колкото може повече хора в нужда. След дълго прекъсване, на 10 декември в храм „Св. Архангел Михаил” започна отново да работи енорийската Съботна трапеза – приготвяне на топла храна за нуждаещи се – и се надявахме да се съберат и средства, и продукти, за да продължи това дело и занапред.

На призива за съдействие се отзоваха мнозина – и фирми, и граждани, и големи, и малки. Някои донесоха в храма продукти от първа необходимост, които да бъдат раздадени на нуждаещите се. Други дариха средства, с които да се закупи необходимото. Така например „Улицата на готвачите”, докато гощаваше варненци в предпразничните дни, събираше в касички дарения за Съботната трапеза. А учениците от 3-д клас на ОУ „Добри Чинтулов” с класен ръководител г-жа Ковачева, освен пакетите с продукти и подаръци, които донесоха, бяха изрисували и красиви картички, надписани със специални пожелания за празника към хората, които ще получат пакетите с продукти.

На 23-ти декември с помощта на доброволци от енорията бяха подготвени повече от двеста пакета с продукти, които в събота, на 24-ти, бяха раздадени на хората в нужда, заедно с топла супа леща. В пакета имаше: пастет, лютеница, колбас, пакет ориз, краве масло, сирене, кисело мляко, безалкохолна напитка, оризов чипс, кутия бисквити, шоколадови вафли, бонбони, портокал. Благодарим на всички хора с добри сърца – дарители и доброволци, които направиха възможно това добро дело и тази година!

В същото време в храм „Св. Николай Чудотворец”, грейнал в празнична украса, на 24-ти сутринта бяха отслужени Царски часове, а вечерта – Велика вечерня с петохлебие. Красивите песнопения изпълниха певците от хора за източно църковно пеене с ръководител Мартин Димитров. В края на богослужението отец Тодор се обърна към вярващите с думите:

В тази тайнствена тиха и свята нощ ние с голяма радост сме се събрали тук и очакваме да посрещнем Богомладенеца, да се случи тайнството на боговъплъщението. Нека принесем на Богомладенеца нашата искрена молитва – Бог да ни посочи пътя, да ни укрепва и закриля. Нека да благослови всички вас и утре отново да се съберем на празничното богослужение на Рождество Христово!

На 25-ти декември Празничната литургия отслужи председателя на храма, иконом Василий Шаган. С него служиха с отец Тодор и отец Святослав Сьомак от Киев, който със семейството си вече няколко месеца е част от нашата енория, заедно с много други бежанци от Украйна, предимно жени и деца. Именно към тях се обърна в края на Литургията отец Василий:

Нашите братя и сестри от Украйна не можаха да си отидат тази година за празника по своите домове. Но нека приемат надеждата, че родилият се Христос ще въдвори този мир, в който ние вярваме, и те ще могат да се върнат там скоро и да празнуват у дома Неговото славно възкресение. Нека Бог да им въздаде за всички тези притеснения, за да могат да се възродят, а и ние заедно с тях. Честит празник! Мир и благословение във вашите домове!

Накрая и малки, и големи получиха вкусни малки подаръчета от Църковното настоятелство на храма.

След рождественската литургия празникът продължи в Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил”. Там имаше тържество на енорийската детска школа „Кандилце”. След две години прекъсване поради противоепидемичните мерки сега залата отново се изпълни с деца и родители. И за да бъде веселието пълно, тази година не децата, а родителите рецитираха стихове за празника, а децата следяха с вълнение как ще се справят. Накрая, разбира се, в обновен състав отново запя хор „Витлеемска звезда, а репертоарът беше допълнен с нова песен, специално разучена от школа „Кандилце за тържеството. (чуй ТУК)

Така енорията задружно извървя пътя към празника на боговъплъщението. Честито Рождество Христово на всички!

Още снимки – в ГАЛЕРИЯТА

Виж проповедта от празника – ТУК

Още по темата
Още от Събития

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Празнична програма за Въведение Богородично

19.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

С богослужения в храма, изложба и беседа ще започне на 20 ноември програмата, посветена на Въведение Богородично, деня на православната християнска младеж и семейството. А в празничния ден след Литургията ще ни гостуват деца и младежи от Варна. (вж. в статията)

Архангеловден - 2023

09.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

И тази година храмовият празник храм „Св. Архангел Михаил” изпълни с радост сърцата на вярващите във Варна. Много хора се събраха на празничните служби, за да изразят с молитвено участие почитта си към архистратиг Михаил и на светите безплътни ангелски сили.

Какво се случва в центъра