Духовно просветен център

Рождество Христово 2020

25.12.2020 г.
Автор: иконом Василий Шаган

25 декември 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Варна

Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! (Лука 2:14)

Честит празник, братя и сестри,
Така пееха ангелите, когато искаха да благовестят чрез пастирите на целия свят, че се роди Спасителят на света. Тази вест беше дълго очаквана от хората, които живееха тогава и от своите патриарси и пророци знаеха, че трябва да се роди Спасителят на света. Това предполага, че те имаха вопиюща нужда и осъзнаваха, чувстваха със сърцето си тази нужда, да дойде спасението. И то дойде по абсолютно необичаен за целия свят начин. И ако тогава е било необичайно, то помислете колко е необичайно за днешния самоуверен свят, за нас, раждането на Христос, явяването на Христос, Спасителя на света. Необичайно, защото ние днес не винаги си задаваме въпроса, дали има нужда светът от спасение, а ако си го задаваме, то е най-често чрез различни зелени движения – да спасим планетата, да оправим икономиката или политиките в света. И това е хубаво, и възможно е в наша власт, но Христос не дойде като очаквания от мнозина цар иудейски, за да спаси иудеите от римското робство, не дойде да оправи политиката на Римската империя, а дойде като такъв, Който ще спаси човеците от греховете им. И ако греховете са нашите основни болести, които объркват нас, нашето лично самочувствие и така целия свят, защото мирът в света зависи от нас, то това предполага, че спасението на Христос всъщност е най-важното нещо. И ако ние не се вгледаме, няма да осъзнаем целия промисъл на Бога за спасението, защо Той по този начин изпраща Своя единороден Син, знаейки, че Той ще спаси света чрез страшна жертва, ще бъде убит на кръста заради това, защо го прави. А Той го прави не просто да изпълни Своя план от сътворяването на човека, а защото има голяма любов към хората, заради която и ни е сътворил по Своя образ и по Свое подобие, дълго и внимателно е подготвял това спасение и най накрая това се е случило.

Въплътилият се Христос, Чието раждане ние днес празнуваме, е роденият Бог, Който е истински Бог, но и истински човек. Това е много важно, за да се случи спасението, защото, бидейки Бог, Той можа да принизи Себе си до нас, творението, и да поеме най-тежките грехове на човечеството и смърт. Той показа не просто Своето смирение, а какви трябва да бъдем ние, хората, какъв трябва да бъде всеки един от нас. Образът на Христос не е просто една красива фигура в историята на човечеството – образът на Христос е образът на истинския човек. Това е толкова важно за нас, които си задаваме въпроса: какво трябва да направя, за да се обновя и преобразя, за да напредна, за да се освободя!? Ето, Христос отговаря на всичките ни въпроси! (...)

Още от Проповеди

Какво е енория?

14.01.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Църквата не е институция. Църквата е самият Христос. И ние, които, според думите на апостола, сме „тяло Христово”, сме членове на Тялото, на което глава е Христос. Призвани сме да живеем истинския живот в Църквата, тоест в единството с Христос... Но как се случва това и знаем ли какво е енория?

Покаяние значи промяна

10.01.2021 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Проповедта на Христовия Предтеча, а и първите думи на Христовата проповед звучат удивително еднакво. Те не съдържат в себе си нещо сложно като учение, но съдържат един призив към всички нас – Покайте се!...

По правите пътеки на Бога

03.01.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Човешкият род от падението на Адам и Ева се разболя от смъртната болест. И трябваше да дойде Спасител. И когато пророкът каза: Направете прави пътеките на Този, Който идва, – иска да ни каже: Отворете себе си за Този, Който идва – тоест в своята немощ, приемете Лекаря, Който идва да изцели целия човешки род...

Какво се случва в центъра