Обвинение и самооправдание. Механизми за психологическа защита

13.03.2018 г.
perthnow.com.au
Автор: Архангел.бг

Запис от четвърта публична лекция от програмата „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа” - 12.02.2018, ДПЦ „Свети Архангел Михаил”, Варна

Отец Василий Шаган: Обвинението е умишлено възлагане на вината върху другия човек. То се случва най-често при нежелание да поемем отговорност, а понякога при обида, и бива обмислено или необмислено. Необмислените обвинения често са неоснователни и хаотични, имат битов и преходен характер. Обмислените обвинения изискват голяма отговорност, защото заслужено се отправят към другата страна и категорично носят в себе си чувството на вина. Днес психолозите не препоръчват да задържаме в себе си чувството за вина като вътрешно състояние, докато в старите времена, под вина се разбирало не просто емоционалното чувство за виновност, а дълбоко чувство на отговорност, чувство за дълг, който трябва да въздадеш заради някакви свои действия (…) Има случаи обаче, когато обвиненията се отправят, колкото и парадоксално да звучи, от желание да получим внимание и признание от другите, като най-често се влиза в ролята на обидена жертва. Подобен тип, но дори и по-страшни са обвиненията от завист (...) Подобно поведение спрямо другите обикновено води обвиняващия до самота и безотговорност, той без предпазливост се отдава и на други грехове, загубва чувството си за справедливост, а често и вярата си в Бога. Такъв човек винаги намира оправдание за себе си, за това свое поведение. Но самооправданието идва от егоизма и от липса на чувство за грях (…)

Милена Петрова: Да знаеш истината, предизвиква болка. Болка, която не винаги може да понесем. Много по-лесно е да избягаме, да си заровим главата в пясъка, да сложим поредната маска, за да не видим истината. И ние носим тези маски не само пред другите, но и пред себе си, и дотолкова свикваме с тях, че започваме да ги приемаме за част от нас. И да отричаме истините за нас, скрити под маските (…) Отричането е един от методите за психологическа защита, до които прибягваме. Той е и най-подмолният, защото трудно се разпознава. Но все пак има индиректни начини, които ни позволява да го уловим. Много често отричащият проектира своя проблем върху другите, вижда го в тях. Това може да е сигнал за нас – ако нещо много ни дразни в друг човек, много вероятно е ние също да имаме такъв проблем, но да го отричаме. Също така раздразнението, което изпитваме, ако някой ни посочи проблем, който не си признаваме, е сигурен индикатор за нашето отричане. И това го има при всеки от нас, както отричането, така и другите методи на защита – причините може да са различни – важното е да имаме желание да работим за тяхното преодоляване, за да ги заменим с адекватни решения на проблемите си (…)

Още по темата
Още от Коментар

Важно зимно съобщение

01.03.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

Поради затруднената зимна обстановка и ниските температури в залите днес (1 март) Духовно-просветният център ще работи до обяд. Вечерната беседа на Борислав Аврамов и курса по църковно пене на Александър Александров се отменят. Компенсираме с картини от красивия снежен двор! (Вж. ГАЛЕРИЯ )

Тодорова събота

23.02.2018 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Тодорова събота е, за да ни напомня, че Христос е жив. Че светиите са живи и ни помагат в нашия живот, стига да пожелаем да ги чуем. Стига да пожелаем да ги призовем да дойдат, стига да почукаме, стига да повикаме. Стига до го пожелаем с цялото си сърце и да не се усъмним, че е възможно.

Работа с мислите и опазване на ума

21.01.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

Нашият ум се разсейва много лесно, а разсеяността води до: слабост на ума, невъзможност за самопознание, лишаване от целеустременост, постоянно желание за развлечение, приспиване на нашата бдителност.

Какво се случва в центъра