Продължаваме традицията

08.10.2017 г.
Снимки: ДГ №23 „Иглика”, Варна
Автор: Архангел.бг

В Деня на учителя имахме повод отново да си припомним азбуката на хляба. Направихме го заедно с две предучилищни групи от ДГ №23 „Иглика” и техните учители и възпитатели. Бяха избрали този ден, да се научат как се прави хляб, защото, както каза г-жа Марчела Петрова, директорът на градината: „няма по-голям учител от хляба”.

Практическите занимания „Хлебна азбука” в Първото българско училище във Варна са част от програмата на Духовно-просветния център за приобщаване на децата и младежите към традиционните български християнски ценности и култура. С помощта на нашите сътрудници те научават как се прави хляб от А до Я, колко дълъг е пътят му от житните зърна до нашата трапеза, защо е толкова важен той за хората, че се отнасят с такова уважение към него.

Разбира се, децата от ДГ „Иглика” научиха не само тайните за приготвяне на вкусен хляб, но също и историята на това важно място за града ни през Възраждането. Влязоха и в храма, „скрит” на първия етаж на бившето училище, и научиха, че ходим на църква не само да запалим свещ и да се молим за здраве и благополучие, но и да благодарим на Бога за всичко, което ни е дал. Нещо, което е било естествена част от културата на нашите предци. Те добре са разбирали, че дължат живота си на Бога, и не пропускали да се включат в неделните служби в храма и да се обърнат с молитва и благодарност към Него не само за себе си, но и за реколтата и добитъка, от които зависело оцеляването на семействата им.

Днес купуваме всичко наготово от магазините и заедно с уменията да произвеждаме сами храната си, сме загубили и навика да благодарим. Затова се радваме на всяка нова група, дошла да научи азбуката на хляба, защото сме убедени, че тези знания остават трайно в паметта и градят самосъзнанието и културата ни.

Малките ни гости си тръгнаха доволни и изпълнени с впечатления, отнасяйки топлите хлебчета, приготвени от самите тях. Благодарим на учителите им, че ги доведоха в храма и за подаръка, изработен специално за нашата среща.

Снимки: ДГ №23 „Иглика”, Варна
Още за това събитие - тук.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Неделното училище на поклонение в Рилския манастир

21.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Още едно поклонническо пътуване тръгва от Духовно-просветния център утре. Децата от неделното училище „Кандилце” набелязват своя първи поклоннически път. А той има за цел сърцето на българската духовност – Рилската света обител...

Младежко поклонническо пътуване до Света Гора

18.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежите ще имат възможност да се поклонят в българския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф”, в Хилендар, Ватопед, „Св. Пантелеймон”, Великата Лавра и в столицата Карея. Ще се запознаят с монашеската традиция там, ще се поклонят на светините...

Алтернатива, септември 2018

06.09.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат септемврийският брой на „Алтернатива”. Той е посветен на предстоящата Седмица на православната книга. За двадесети път (от 10 до 14 септември ) във Варна ще се срещнат писатели, преводачи и книгоиздатели на православна литература...

Какво се случва в центъра