Преславският събор и значението му за българската история е темата на Младежкия ораторски форум през 2023 г.

30.06.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В дните преди официалното честване в Преслав на 1130-та годишнина от Първия църковно-народен събор, във Варна се проведе училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, организиран от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна. В чест на тази значима за нас годишнина като основна тема на Ораторския форум беше определена темата: „Значението на Преславския събор за българската история”.

Задавайки тази тема, целта ни беше да видим какво мислят младите хора за този далечен период от историята на нашата държава, имат ли мнение за делото, извършено от св. цар Борис Покръстител. Неговото решение да превърне България в християнска държава, да приеме учениците на светите Кирил и Методий и да създаде самостоятелна българска църква, а богослужението да бъде на ясен и разбираем език, определя облика на българското през цялото Средновековие и дори през Възраждането. Но продължава ли се това дело от неговите наследници – държавниците ни днес? Може ли случилото се тогава да служи за пример на днешните управници, и доколко те самите също са склонни да се водят от този пример?

Според регламента на форума, първо се представиха ораторите от младшата възрастова група – 8 и 9 клас. Освен по темата, зададена от Духовно-просветния център те говориха и по една свободна тема, избрана от тях, която смятат за важно да представят пред всички. На 14 юни се проведе училищния кръг в ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”, а на 23 юни – в Първа езикова гимназия. Всеки от участниците беше избрал свой подход към основната тема – с аналогии към нашето време, или само представяне на събитието. Темите за свободната реч, както винаги, бяха много разнообразни – За баскетбола, За достойнството, Светът на войната в поемата „Илиада” на Омир, Дисидентите в България, Целта на историята в съвременните медии, Нуждата от промяна в общуването, Колко е важно изкуството и т.н.

Тъй като явилите се на лятното издание на Ораторския форум бяха само от две варненски училища, беше взето решение победителите да бъдат допуснати за участие на финалния кръг през есента, заедно с втора възрастова група – 10-12 кл. Надяваме се да се включат млади оратори от повече варненски училища и да ни представят своята гледна точка за нашата история и ползата от нея днес.

„Ако днес ние имаме Свещеното Писание – Библията, и църковното богослужение на разбираем за нас език, ако днес България с основание и заслужена гордост се слави като духовна майка и първопросветителка на целия славянски род, ако въобще страната ни има каквото и да било или каквито и да било приноси към европейската и световната култура, до голяма степен това се дължи тъкмо на провеждането и на решенията на Преславския събор”
(Из словото на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по време на честването във Велики Преслав – 29 юни 2023 г.)

Още по темата
Още от Коментар

Алтернатива - юни, 2023

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – За Петдесетница и Светия Дух – конкретно насочва вниманието ни към наближаващия празник на Светата Троица. Светите Отци го наричат „заключителен празник”, защото с него завършва възсъздаването и обновлението на човека.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - февруари, 2023

10.02.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – Благодатният дар на синовството – конкретно насочва вниманието ни към наближаващата неделя на блудния син. Тя, както и отминалите вече недели на Закхей и на митаря и фарисея, ни подготвят за наближаващата света Четиридесетница...

Какво се случва в центъра