Преславският събор и значението му за българската история е темата на Младежкия ораторски форум през 2023 г.

30.06.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В дните преди официалното честване в Преслав на 1130-та годишнина от Първия църковно-народен събор, във Варна се проведе училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, организиран от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна. В чест на тази значима за нас годишнина като основна тема на Ораторския форум беше определена темата: „Значението на Преславския събор за българската история”.

Задавайки тази тема, целта ни беше да видим какво мислят младите хора за този далечен период от историята на нашата държава, имат ли мнение за делото, извършено от св. цар Борис Покръстител. Неговото решение да превърне България в християнска държава, да приеме учениците на светите Кирил и Методий и да създаде самостоятелна българска църква, а богослужението да бъде на ясен и разбираем език, определя облика на българското през цялото Средновековие и дори през Възраждането. Но продължава ли се това дело от неговите наследници – държавниците ни днес? Може ли случилото се тогава да служи за пример на днешните управници, и доколко те самите също са склонни да се водят от този пример?

Според регламента на форума, първо се представиха ораторите от младшата възрастова група – 8 и 9 клас. Освен по темата, зададена от Духовно-просветния център те говориха и по една свободна тема, избрана от тях, която смятат за важно да представят пред всички. На 14 юни се проведе училищния кръг в ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”, а на 23 юни – в Първа езикова гимназия. Всеки от участниците беше избрал свой подход към основната тема – с аналогии към нашето време, или само представяне на събитието. Темите за свободната реч, както винаги, бяха много разнообразни – За баскетбола, За достойнството, Светът на войната в поемата „Илиада” на Омир, Дисидентите в България, Целта на историята в съвременните медии, Нуждата от промяна в общуването, Колко е важно изкуството и т.н.

Тъй като явилите се на лятното издание на Ораторския форум бяха само от две варненски училища, беше взето решение победителите да бъдат допуснати за участие на финалния кръг през есента, заедно с втора възрастова група – 10-12 кл. Надяваме се да се включат млади оратори от повече варненски училища и да ни представят своята гледна точка за нашата история и ползата от нея днес.

„Ако днес ние имаме Свещеното Писание – Библията, и църковното богослужение на разбираем за нас език, ако днес България с основание и заслужена гордост се слави като духовна майка и първопросветителка на целия славянски род, ако въобще страната ни има каквото и да било или каквито и да било приноси към европейската и световната култура, до голяма степен това се дължи тъкмо на провеждането и на решенията на Преславския събор”
(Из словото на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по време на честването във Велики Преслав – 29 юни 2023 г.)

Още по темата
Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението