Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Отмина празникът на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Той започна с вечерната служба на 5 декември. Вечерня отслужи свещеник Алексей Атанасов в съслужение с иконом Пламен Коларов и протойерей Тодор Тодоров. Много вярващи бяха дошли в навечерието на празника, да засвидетелстват своята почит към светителя Николай. Храмът беше подобаващо украсен, и се огласяше от песнопенията на хора за източно църковно пеене с ръководител Мартин Димитров. За съжаление, поради заболяване, в празника не можа да се включи председателят на храма, иконом Василий Шаган, но мнозина отправяха молитва за негово здраве по време на петохлебието и акатиста към светеца. Накрая отец Алексей покани всички да споделят празника и на следващия ден.

Празничният 6 декември започна с утреня, изпълнена от хора за източноцърковни песнопения с диригент Мартин Димитров, заедно с певци от други храмове в града. След това в богослужението се включи хорът при храм „Св. Николай” с диригент Цветан Крумов. Божествената света Литургия беше отслужена от иконом Пламен Коларов в съслужение с иконом Георги Великов, свещеник Алексей Атанасов, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов от Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”. Проповед произнесе свещеник Алексей Атанасов:

Честит празник, братя и сестри,
Имаме радостта да посрещнем празника на нашия храмов закрилник – св. Николай Мирликийски Чудотворец. Тук всяка сряда се чете акатист на светеца, който прославя моменти от неговия живот, и виждаме потвърждение на думите на Христос, че след него ще дойдат други, които ще вършат чудеса много повече от Него. На мен лично винаги ми прави впечатление този момент от неговото житие, когато се говори за неговото милосърдие, а именно спасяването на девойките, чийто обеднял баща не можел да ги задоми. Знаете, че в миналото, а и сега има страни, където семейства продават децата си като съпруги, още от деца… Но св. Николай дал парите си, за да спаси тези три момичета, да не бъдат продадени в нечист брак. Защото бракът е само по любов. И това отношение към брака променя културата на цялото човечество… Но ние почитаме свети Николай и защото винаги усещаме неговата закрила и в нашия живот – когато му се помолим, усещаме неговото застъпничество за нас пред Бога. Амин!

След края на светата Литургия празникът продължи пред храма с военноморски ритуал и молебен към св. Николай, духовниците отслужиха водосвет и благословиха подготвения рибен оброк. Сред официалните лица по време на събитието бяха кметът Иван Портних, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител Марио Смърков, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районни кметове и много граждани.

След водосвета беше раздаден рибен оброк, приготвен от енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, а също така и рибена супа, приготвена от Военноморските сили.

Снимки – в ГАЛЕРИЯТА

Благодарим на всички доброволци, които помогнаха за подготовката и провеждането на празника – за почистването и украсяването на храма, за почистването, сготвянето и раздаването на рибата, както и за почистването след празника – за прослава на Бога и на св. Николай Мирликийски Чудотворец!

Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Архангеловден - 2022

11.11.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В своята проповед митрополит Йоан обърна внимание на изключителното значение на храм „Св. Архангел Михаил” в духовната история на града – колко много неща са се решавали тук „с ясно съзнание, че важните въпроси трябва да се решават преди всичко чрез молитва към Бога”...

Какво се случва в центъра