Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Отмина празникът на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Той започна с вечерната служба на 5 декември. Вечерня отслужи свещеник Алексей Атанасов в съслужение с иконом Пламен Коларов и протойерей Тодор Тодоров. Много вярващи бяха дошли в навечерието на празника, да засвидетелстват своята почит към светителя Николай. Храмът беше подобаващо украсен, и се огласяше от песнопенията на хора за източно църковно пеене с ръководител Мартин Димитров. За съжаление, поради заболяване, в празника не можа да се включи председателят на храма, иконом Василий Шаган, но мнозина отправяха молитва за негово здраве по време на петохлебието и акатиста към светеца. Накрая отец Алексей покани всички да споделят празника и на следващия ден.

Празничният 6 декември започна с утреня, изпълнена от хора за източноцърковни песнопения с диригент Мартин Димитров, заедно с певци от други храмове в града. След това в богослужението се включи хорът при храм „Св. Николай” с диригент Цветан Крумов. Божествената света Литургия беше отслужена от иконом Пламен Коларов в съслужение с иконом Георги Великов, свещеник Алексей Атанасов, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов от Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”. Проповед произнесе свещеник Алексей Атанасов:

Честит празник, братя и сестри,
Имаме радостта да посрещнем празника на нашия храмов закрилник – св. Николай Мирликийски Чудотворец. Тук всяка сряда се чете акатист на светеца, който прославя моменти от неговия живот, и виждаме потвърждение на думите на Христос, че след него ще дойдат други, които ще вършат чудеса много повече от Него. На мен лично винаги ми прави впечатление този момент от неговото житие, когато се говори за неговото милосърдие, а именно спасяването на девойките, чийто обеднял баща не можел да ги задоми. Знаете, че в миналото, а и сега има страни, където семейства продават децата си като съпруги, още от деца… Но св. Николай дал парите си, за да спаси тези три момичета, да не бъдат продадени в нечист брак. Защото бракът е само по любов. И това отношение към брака променя културата на цялото човечество… Но ние почитаме свети Николай и защото винаги усещаме неговата закрила и в нашия живот – когато му се помолим, усещаме неговото застъпничество за нас пред Бога. Амин!

След края на светата Литургия празникът продължи пред храма с военноморски ритуал и молебен към св. Николай, духовниците отслужиха водосвет и благословиха подготвения рибен оброк. Сред официалните лица по време на събитието бяха кметът Иван Портних, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител Марио Смърков, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районни кметове и много граждани.

След водосвета беше раздаден рибен оброк, приготвен от енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, а също така и рибена супа, приготвена от Военноморските сили.

Снимки – в ГАЛЕРИЯТА

Благодарим на всички доброволци, които помогнаха за подготовката и провеждането на празника – за почистването и украсяването на храма, за почистването, сготвянето и раздаването на рибата, както и за почистването след празника – за прослава на Бога и на св. Николай Мирликийски Чудотворец!

Още от Коментар

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

В търсене на душата на фотографията. Мастър клас „Родът и семейството”

25.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В семейството човек научава всичко нужно за живота си занапред, получава и всички важни духовни ценности, предавани през поколения в неговия род. Но как да ги предадем в образ, който ще развълнува и нашите наследници? Как се снима с душа...

Алтернатива - октомври, 2023

04.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат октомврийският брой (287) на сп. „Алтернатива”. Темата на броя насочва към размисъл, какво е светостта. Много често, прекланяйки се пред светиите, ние не си даваме сметка как стоим пред тях и пред Бога...

Какво се случва в центъра