Духовно просветен център

Празникът и свободата – 27 юли 2019

29.07.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Всяка година храм „Св. Архангел Михаил” във Варна се превръща в център на събитията на 27 юли. За нашия град това е по-особен ден. На тази дата преди 141 години жителите му отпразнуват за първи път своята свобода. Тази година това се случи за 141-ви път. Една хубава традиция, нали?... Дали обаче разбираме смисъла на този празник наистина? Какво означава да празнуваш свободата? Как се ползваме от тази свобода? В какво наистина се чувстваме свободни? И ако участваш в традицията формално, какво се случва с нея?

По традиция празникът всяка година започва първо в храма – с празнично богослужение в чест на това паметно събитие и на светиите, които почитаме в същия ден – св. великомъченик и целител Пантелеймон, светите Седмочисленици и успението на св. Климент Охридски. Всеки празнуващ на тази дата е свободен да се включат в това общо молитвено дело, но пак по традиция в храма идват може би само тези, за които свободата и вярата са неотделими.

В същото време на двора (напоследък се случва все преди края на Литургията в храма), пред паметника „Посрещане на освободителите” започва официалното честване на Освобождението на Варна от турско робство – по традиция с военен ритуал и театрализирана възстановка на историческите събития от 27 юли 1878 г. След речите и обръщенията на официалните лица се отслужва благодарствен молебен – тази година той бе извършен от иконом Василий Шаган, протойерей Михаил Манев и свещеник Алексей Атанасов. С минутно мълчание и полагане на венци и цветя на паметника официалната програма по традиция приключва, но празникът на ул. „27 юли" не свършва.

В Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил” има още една традиция в този ден. Вече седем години подред на 27 юли се открива изложбата на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”, но обикновено за това красиво събитие остават само най-близките до децата – техните родители. А то наистина е красиво – пъстро и бликащо от свобода – ярка изява на творческия дух, заложен от нашия Творец в техните чисти сърца.

Детския пленер се проведе тази година от 18 до 24 юли в Духовно-просветния център. В него се включиха над 30 деца и работиха една седмица под ръководството на художника Радко Мурзов. В един от дните почерпиха творческо вдъхновение сред историческите старини на гр. Велики Преслав, а резултат от техния труд бе финалната изложба.

Разчупвайки традицията, тази година тя беше подредена не в залата на Центъра, а на двора – като продължение на културното пространство „Проглас към Евангелието” зад олтара на храма. Така до края на лятото ще могат да я разгледат всички – може би когато са наистина свободни...

От името на Духовно-просветния център иконом Василий Шаган благодари на децата за вложените усилия и усърдието, с което следват своето вдъхновение, а на г-н Мурзов – за неуморната грижа в развитието на многобройните детски таланти. Благодари също така и на родителите, които подкрепят своите деца, да проявят заложбите, дадени им от Бога..

Снимки от празника – в ГАЛЕРИЯТА

Виж още снимки от ПЛЕНЕРА (скоро)

Още от Коментар

Какво правим в Църквата?

16.05.2020 г. | архимандрит Андрей Конанос | Коментар

Това, което правим в Църквата, не е нещо моментно, то ни докосва и впоследствие. Ти си мислиш, че това, което си взел, изчезва, но семето попада в душата ти и не след дълго, след няколко минути, няколко дни, няколко месеца, Бог знае колко, то започва да работи вътре в тебе...

Три примера за живот, с които да изпълним нашия

05.05.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Предстои ни един ден, в който ще почетем и паметта на св. Георги, който дръзнал да се изправи срещу властите, за да каже истината. И на Иов, многострадалния – стълб за всеки християнин как да понесе страданията в живота...

Коронавирус и хипоксия на духа

02.05.2020 г. | протойерей Павел Великанов | Коментар

Вдишване – издишване... Така диша всичко, което живее. С различен ритъм. С различна продължителност на вдишване и издишване. От части от секундата – до неизмеримите наши, човешки единици и междугалактически мащаби. Ако Църквата е живо тяло, организъм, а не само организация, тя също диша...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори