Празник на хляба в ДЦ „Ривиера”

12.10.2018 г.
Автор: Архангел.бг

В средата на седмицата получихме покана за участие в един интересен празник – на хляба. Който следи дейността ни, знае, че темата за хляба е важна за нас и не бихме отказали на подобно предложение. Още повече, че то дойде от страна на нашите приятели от Дневен център „Ривиера”, с които и хляб сме месили, и интересни беседи сме водили. И разбира се, приехме.

Целта на празника беше да отбележи приключването на проекта „Опечи си работата – предприемачески умения за млади хора с интелектуални затруднения в интегрирана среда” на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения във Варна. И на празник като на празник – всички присъстващи имаха възможност да се насладят на богатата музикална програма.

Част от събитието беше конкурсът за хлебни изделия „Смес за приятелства”, който премина с международно участие – имаше представители на различни национални общности, живеещи във Варна. И тъкмо в този конкурс взехме участие и ние – с няколко ръчно приготвени просфори (хлябът, който се използва по време на Литургията, нашето приношение за службата) и красив обреден добруджански хляб.

В навечерието на празника на св. Петка (14.10) нашите сътрудници разказаха за традицията, която някога е била част от културата на всеки християнски дом – приготвянето на хляб за богослуженията в храма. Традиция, която се е предавала от поколение на поколение заедно със самата вяра. Традиция, която е много важно да запазим.

Още по темата
Още от Коментар

Богословие на личността

11.02.2019 г. | Георги Тодоров | Коментар

Тоз, който умре в Христа, той умира победоносно – като зърното в земята. Църквата не отрича смъртта. Тя вярва в действителната победа над смъртта след смъртта, в действителния живот след смъртта – вечния живот в Царството. С Богом.

След паметта

10.02.2019 г. | Борислав Аврамов | Коментар

Тези дни имаше годишнина от смъртта на Капитан Петко Войвода. На централните гробища пред гроба на героя имаше помен и тържество. Всичко беше както трябва - накрая много венци и цветя от всички, както му е редът... А защо нямаше ученици?

Коледа без грим (+Видео)

29.12.2018 г. | доц. Ивайло Найденов | Коментар

В наше време, когато на Бъдни вечер трудно различаваме Витлеемската звезда от всички други светила по града, е редно и задължително да се замислим за това, какво всъщност представлява Рождество...

Какво се случва в центъра