Празнични икони. Сретение Господне

01.02.2024 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието на Сретение Господне споделяме третия епизод от поредицата „Празнични икони” на YouTube канала Архангел.бг Варна. Иконом Василий Шаган представя иконографията на Сретение.

Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи”, както казват изследователите. Какви сюжети откриваме на празничната икона на Сретение и как те ни помагат да разберем смисъла на празника? Нека влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна.

Празникът Сретение (което буквално означава среща) се отбелязва от Църквата в четиридесетия ден след раждането на Христос. Ако посетим в този ден храма и обърнем внимание на иконата на празника, ще видим, че в нея няма много подробности, каквито сме виждали на други празнични икони. Сградите отстъпват на заден план като фон, а в центъра виждаме жертвеник, покрит с балдахин. Така иконописецът ни въвежда в Йерусалимския храм. Основните фигури също не са много, но в центъра се откроява фигурата на старец, поемащ в ръцете си детето Иисус, обещания Месия. (…) Това е праведният Симеон, за когото в Евангелския текст пише: Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен. (Лк. 2:26). Името Симеон в превод означава послушание, и ние ще видим, че целият живот на този старец, когото св. Лука описва като праведен и благоговеен, изпълнен с Дух Светий, е наистина необичаен живот... В лицето на праведния Симеон цялото цовечество видя и посрещна - в родилия се Христос - Спасителя на света. (...)

Пълното тълкование на празничната икона на Сретение Господне вижте в прикачения файл:

 

Още от Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (2)

02.02.2024 г. | Владимир Волкофф | Православни празници

Затова Сам Господ ще ви даде личба: ето, Девицата ще зачене и ще роди Син и ще Му нарекат името Емануил”... Симеон винаги препрочиташе това място с дълбока радост: той виждаше в него пророчество за дългоочакваното пришествие на Месията...

Отдаваш себе си, за да получиш Бога

02.02.2024 г. | отец Михаил Манев | Православни празници

Тогава радостта вече не е в това, какво притежаваш, а какво даваш – не на хората, а на Бога. Даваш най-милото – себе си. Отдаваш себе си, за да получиш Бога. За да Го срещнеш. За да може ти самият да се наречеш Богоприемец – човек, който е приел Бога в себе си...

Ангелът на Обещанието (1)

01.02.2023 г. | Владимир Волкофф | Православни празници

Той никога не говореше за това. На никого. Единствено по време на нощна молитва, от дълбините на сърцето си, се осмеляваше да шепне: „Ако ми бъде дадено само това – преди да умра, да видя Месията!”... (в статията - линк към 2 и 3 част)

Какво се случва в центъра