Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи”, както казват изследователите. В първия епизод от поредицата „Празнични икони” на YouTube канала Архангел.бг Варна е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Какви сюжети откриваме там и как те ни помагат да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна? Всеки сюжет е свидетелство не само за раждането на Иисус Христос, Сина Божий, но и за неговата смърт, и за Неговото възкресение. Но не само сюжетът - всеки детайл върху иконата не е случаен, а има своя смисъл.

Защо скалата над пещерата е разцепена на две?
Какво означава непрогледният мрак в пещерата, на фона на който изпъкват яслите със сияещия Младенец?
И тези ясли защо толкова приличат на гроб, а пелените на Иисус – на погребални повивки?
Случайно ли са изобразени животните на иконата – декоративен или по-дълбок смисъл има тяхното присъствие там в този момент, когато се ражда Спасителят на света?

На тези и други въпроси отец Василий дава обяснение в първото видео от поредицата:

Още по темата
Още от Коментар

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Архангеловден - 2022

11.11.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В своята проповед митрополит Йоан обърна внимание на изключителното значение на храм „Св. Архангел Михаил” в духовната история на града – колко много неща са се решавали тук „с ясно съзнание, че важните въпроси трябва да се решават преди всичко чрез молитва към Бога”...

Какво се случва в центъра