Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи”, както казват изследователите. В първия епизод от поредицата „Празнични икони” на YouTube канала Архангел.бг Варна е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Какви сюжети откриваме там и как те ни помагат да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна? Всеки сюжет е свидетелство не само за раждането на Иисус Христос, Сина Божий, но и за неговата смърт, и за Неговото възкресение. Но не само сюжетът - всеки детайл върху иконата не е случаен, а има своя смисъл.

Защо скалата над пещерата е разцепена на две?
Какво означава непрогледният мрак в пещерата, на фона на който изпъкват яслите със сияещия Младенец?
И тези ясли защо толкова приличат на гроб, а пелените на Иисус – на погребални повивки?
Случайно ли са изобразени животните на иконата – декоративен или по-дълбок смисъл има тяхното присъствие там в този момент, когато се ражда Спасителят на света?

На тези и други въпроси отец Василий дава обяснение в първото видео от поредицата:

Още по темата
Още от Коментар

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - февруари, 2023

10.02.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – Благодатният дар на синовството – конкретно насочва вниманието ни към наближаващата неделя на блудния син. Тя, както и отминалите вече недели на Закхей и на митаря и фарисея, ни подготвят за наближаващата света Четиридесетница...

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Какво се случва в центъра