Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Морето видя и побягна; Иордан назад се върна. (Пс. 113:3)

В навечерието на Богоявление излиза вторият епизод от поредицата „Празнични икони” на YouTube канала Архангел.бг Варна. Иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщението на Христос. Какви сюжети откриваме на празничната икона и как те ни помагат да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него?

Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи”, както казват изследователите. Може да кажем, че празничните икони са свидетелство за истината, която Бог ни изпраща не само чрез Своето слово, но и чрез образите на иконографията. А на тази икона виждаме свидетелство за явяването на нашия Бог Троица в пълнота – Христос, който се роди като човек, влиза в река Йордан, „за да се изпълни казаното”, и Бог Отец и Светият Дух потвърждават, че това е Памазаникът, Синът Божи, Спасителят, Когото всички тогава очакват... За какво всъщност става дума и как това събитие на река Йордан засяга нас самите?

Става въпрос за нашето духовно възраждане и нашата промяна, за нашето просвещение. Христос идва в света да ни изкупи от нашите грехове, да излекува нашите духовни рани (грехове), които ни отдалечават от нашето истинско достойнство и поради които ние умираме. Защото в течението на живота, отпуснали се в греха, ние отиваме към морето на смъртта, както Йордан към Мъртво море. Затова този празник на Светлината, на срещата с Бога, с Неговата правда и истина, е много радостен за нас, защото няма как да не разберем, че за нас, хората, това е уникална възможност да бъдем изцелени, просветени и променени.

Затова в този ден в храмовете и на водоемите се извършва водосвет и с тази вода се освещава целият свят – в очакване на промяната. Но едва когато чуем думите на Предтечата: „Покайте се!”, когато осъзнаем своята падналост и нужда от изправяне, ще можем да изберем свободно Този, Който предлага Себе си като изход и път, като истина и живот. Като такъв се явява Христос в този свят. Това е денят на Богоявление. Но благата воля на нашия Бог Троица, волята Му за нашето спасение, ще проработи и ще се изпълни само тогава, когато се срещне с нашата воля за възраждане, за изцеление и преображение. Дори в малките неща. Затова нека поддържаме в себе си волята си за живот и промяна.

Пълното тълкование на празничната икона на Богоявление вижте в прикачения файл:

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Какво се случва в центъра