Ето ни, Господи, нас и децата, които ни даде!

02.07.2019 г.
Автор: Анета Павлова

Вълнуващ разказ за поклонническо пътуване до Троянския манастир „Св. Успение Богородично” на енорийската детска школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” Варна в периода 28-30 юни 2019 г.

Всеки родител мечтае да застане един ден пред нашия Господ Иисус Христос и да каже: Ето ме мене и децата, които Бог ми даде! (ср. Ис.8:18; Евр. 2:13)

На 28 юни с благословението и предводителството на нашия свещеник, о. Василий Шаган, за поредна година и по традиция родители, учители и деца от неделното училище потеглихме на поклонническо пътуване – този път до светата обител на Троянския манастир в навечерието на празника на светите апостоли Петър и Павел.

По пътя – в старата българска столица Велико Търново, посетихме храм „Св. 40 мъченици” и крепостта Царевец. Там малки и големи бяхме впечатлени от запазените исторически паметници, свидетелстващи за силната вяра на предводителите на българският народ и мощта на Българското царство през вековете. Преди да стигнем манастира, докато пътувахме в автобуса, родители и деца разучихме заедно храмовия тропара на Успение Богородично за да се подготвим за двете литургии, в които предстоеше да участваме в събота и неделя.

Откъснати за малко от житейските грижи и суета, посветихме времето си на молитви, изповед, общение, весели игри и песни. Всичко това допринесе за опознаването и сплотяването помежду ни като миряни от една енория. Радостта ни стана още по-голяма, когато любезните домакини в манастира поканиха о. Василий да проповядва на празника на св. апостоли Петър и Павел. Всички заедно, деца и родители, се причастихме с Тялото и Кръвта Христови. След това си направихме празничен пикник, децата чуха разказ за чудотворната икона на Пресвета Богородица Труеручица и за това, как е основан Троянският манастир. Завършихме пикника с много смях и весели игри, в които участваха и родителите.

На другия ден, в неделя, отново бяхме на литургия, която за наша радост и благословение бе оглавена от игумена на манастира, епископ Сионий. Децата се включиха с носене на свещи на Големия вход. Като център и средоточие на всичко беше светото причащение с животворящите свети тайни Христови. Изпълнихме се с надежда, както отец Василий каза в проповедта си, по примера на апостол Петър, когато Иисус Христос попитал – „Кой съм Аз?”, да можем и ние така като него, разпознавайки Христос чрез причастието, да отговорим с преизпълнено от любов сърце „Ти си Христос, Синът на Живия Бог!” (Мат.16:16)

Епископ Сионий, трогнат от присъствието на децата, ни поздрави и поръча за децата 2 големи и вкусни торти! Благодарим на Бога за всичко, за цялата любов и подкрепа!

Преди да отпътуваме за гр.Варна посетихме Природонаучния музей в с. Черни Осъм, на връщане – манастира „Св. Петър и Павел”  край гр.Лясковец.

Снимките сами говорят за прекрасното прекарано време, споделено между деца и родители. (Вж. ГАЛЕРИЯТА)

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, юли 2019

09.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юлският (237) брой на „Алтернатива”. Християнството като път и темата за вечността не са нови теми в списанието, но сега те са изведени като тема на броя...

Финал в лятното издание на Младежкия ораторски форум - 2019

03.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема за всички тази година беше „Можем ли да бъдем милосърдни?” - вълнуват ли се младите от този въпрос и как разбират милосърдието? Тема, насочена към реалността, в която живеем, проверяваща способността ни за съпричастност към хората край нас...

1 юли - младежко поклонническо пътуване до Каварна

02.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 1 юли тази година се изпълниха 550 г. от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в основания от него манастир... Но може би не всички знаят, че и в североизточния край на България това събитие се отбелязва всяка година - на 1 юли това се случи за двадесети път...

Какво се случва в центъра