Пети ден от Седмицата на православната книга

09.09.2017 г.
Автор: Архангел.бг

В деня на Рождество Богородично Негово Високопреосвещенство Саратовският и Волски митрополит Лонгин в съслужение с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужиха света Литургия в катедрален храм „Успение Богородино” в град Варна. В празничното Богослужение взеха участие и архимандрит Захариас от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия, прот. Радомир Никчевич, Черна Гора, прот. Виталий Зелински, Република Молдова, и други духовници – гости на Седмицата на православната книга, както и духовници от Епархията.

На вечерните лекции от Седмицата на православната книга варненци имаха възможност отново да се срещнат с митрополит Лонгин от Руската православна църква. Той лично представи огромната издателска дейност и богатия опит в просветната работата на Саратовска епархия, като сподели, че според него работата с младежта е една от най-важните цели на Църквата. Митрополит Йоан пък припомни на аудиторията, че във времето от 1992 г., когато митрополит Лонгин е поел възстановяването на подворието на Троицко-Сергиевата лавра в Москва, до 2003 г., когато е била неговата хиротония, са се извършили огромни дейности по възстановяването на храмовата сграда и на цялото подворие и масивна издателска дейност, която наброява стотици издания детска, светоотеческа и богословска литература. 

След това доц. Бойчо Бойчев представи книгата „За съпротивата на злото със сила” на известния руския писател и религиозен философ на ХХ век Иван Илин, издание на Църковното настоятелство при храм „Св. цар Борис” - гр. Варна. Той благодари за дадената възможност, да погледне по един друг начин на нравствения проблем как може да се противодейства на злото със сила. За да се заинтересува публиката от дадена книга, каза доц. Бойчев, трябва да бъде посочена или нейната непреходна стойност, или нейната актуалност днес, и представи творбата на Ив. Илин от втората гл. точка. Писана през 1925 г. в изгнание, тя засяга темата за паметта и уроците на историята, от които могат да се изведат нравствените корективи за дадено общество. Нужно е по-задълбочено четене, за да се види, че в нея няма призив за борба в защита на християнството от въображаеми врагове. Тя разглежда въпроса за борбата със злото от духовна гл. точка, нужна е духовна сила, за да му се противопоставим и устоим.

По-късно с презентация беше представена книгата „Методика на обучението по религия във висшите светски училища” от проф. Жоржета Назърска и д-р Светла Шапкалова. 

Друг чуждестранен гост и вече добре познат на варненския книжен форум, прот. Радомир Никчевич от Черна Гора, представи издателство „Светигора”. Той предаде поздрави и благословение от Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий Радович. Отец Радомир заяви, че от миналогодишната Седмица на православната книга до сега издателство „Светигора” е издало над 30 книги и не би могъл да се спре на всяка една от тях поотделно. Поради тази причина и с оглед на тазгодишната тема на форума, той представи само изданията за най-малките читатели. 

Петата вечер от Седмицата на православната книга завърши с дългоочакваната лекция на архимандрит Захариас Захару от манастира „Св. Йоан Кръстител”, Есекс, Англия, на тема: „Евхаристията и молитвата на сърцето”. В нея той подчерта, че в светата Литургия (Евхаристията) всеки вярващ има възможността постоянно да извършва замяната на своя малък и преходен живот с безкрайния и вечен живот на Спасителя Бога:  „Благодарението в Литургията е толкова мощно, че ние излизаме от нея като хора, които сякаш сънуват. Вдъхновението от светата Евхаристия побеждава всяко желание на този суетен и заблуден свят. Така чрез божествената литургия в ръкотворните храмове вярващите се съграждат като истински неръкотворни храмове на Божеството и принасят сърцата си на Бога  като „жертва жива и духовно служение”. Отецът говори и за Иисусовата молитва, като каза, че всичко, което се цени от Бога, е свързано с разположението на сърцето ни, т.е. пред Бога истинска стойност има само онова, което произтича от сърце, действащо от вяра и любов. След това архим. Захариас, който е познат на българските читатели с книгата си „Пътят към сърцето”, отговори на многобройните въпроси на публиката. Всички бяха впечатлени от способността на духовника да отговоря на сложни въпроси с топли думи, които достигат до сърцето на слушателя. Интересът беше толкова голям, че се наложи митрополит Йоан да призове аудиторията да пожали госта (наближаваше 22 ч.). 

Още от Събития

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ ПЪРВАТА СЕДМИЦА НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ В ХРАМ „СВ. НИКОЛАЙ”, ВАРНА

18.02.2018 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски.Вече 13 века той буди човешката душа от греховния сън и я наставляват към покайно изцеление. Програма на богослуженията, както следва...

Чудотворната икона на Божията Майка Одигитрия Байталска пристига във Варна

24.01.2018 г. | Архангел.бг | Събития

На 27 януари (събота) от 12 ч. иконата ще бъде тържествено посрещната в Катедралния храм „Успение Богородично”. А в следващите няколко дни тя ще гостува и в други градове на епархията.

Трета публична среща по програмата „Съпричастност”

15.01.2018 г. | Архангел.бг | Събития

Третата публична среща по програмата „Съпричастност” ще бъде на 15 януари от 18.30 ч. в залата на Духовно-просветния център на тема: Работа с мислите

Какво се случва в центъра