Пасха Господня

19.04.2020 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган на Възкресение Христово – 19 април 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Христос воскресе!
Да се зарадваме, братя и сестри, в своя вътрешен човек! Въпреки че всичко така е утихнало, дори и времето. Иска ни се да бъдем в тишина, но днес като никога осъзнаваме, че Гробът в Йерусалим е празен, защото Христос победи смъртта. Можем ли да изграждаме своя живот, вярвайки в това, че смърт няма, и какво е да живееш с вечна перспектива?

Във всичко, което ни се случва, братя и сестри (…) разбрахме, че всяко изпитание е покана да се променим. Нека се запитаме сега: какво иска Бог от мен? Как постъпвам аз? Как би постъпил Христос? Вярваме, че нашата немощ и нашата неправда, която винаги сме усещали, изважда наяве Божията сила и Божията правда. Затова нека покриваме болката на брата си, със своята молитва за него и със своята любов. Тези, които са се опитвали да го направят, в това съкровено дело са се чувствали на място, най-истински. Да се застъпваме за слабите и да сме милостиви. Да обичаме правдата и да сме целомъдрени в своите постъпки, а не безразсъдни.

Ако искаме да спасим света, нека разберем, че спасението започва от нас самите, и от това, как ние гледаме и как вярваме в Христос. Знаете ли, Той познава всеки един от нас поотделно – не само нашето име, но ни познава в дълбочината на нашето сърце. Бог е сърцеведец. Той ни познава така, както никой друг на ни познава. И той, именно Той очаква нас да Му отворим искреното си сърце, своето, това, което не е подправено, това, което не можем да го скрием, това, което ние много често различаваме – както неговите чувства, така и неговите движения. В търсенето на чистата и истинската любов повярвайте, че нашият Бог е Изворът на любовта, понеже Той е самата любов. Нека да спасяваме себе си на първо място. И ако това ви звучи егоистично, повярвайте, това е истинската формула за спасението – „Спаси себе си, придобий мирен дух и покрай тебе ще се спасят хиляди”. Мирят, който ние можем да придобием, със сигурност ще го предадем на своите деца и своите близки. Децата като попивателна всмукват всичко, което виждат в нас. Не е нужно дори да говорим.

Христос е справедливост. Ние в търсенето на правдата, за която много често се борим, излизаме на барикади, устройваме  различни движения и не само в социалните мрежи, дали различаваме докрай силите си и дали осъзнаваме докрай пътя, по който сме поели? Застанали пред Христос, трябва да изключим своята логика за правда и справедливост. Неговата логика е друга, различна от нашата.

И това Той го показа, когато прие разбойника, който беше разпнат до Него на кръста. Всъщност разбойникът пръв влезе в рая. За мен, това е повод за надежда, братя и сестри. И ние, които много често се чувстваме виновни за какво ли не, живеем смазани от чувството за вина, без покаяние, без да знаем къде е Този, Който може да ни изправи, Този, който може да ни помилва, страдаме. Но ето че Този, който е приел разбойника пръв да влезе в рая, днес очаква нашето покаяние и е готов да ни приеме. (…)

Христос ни е казал: „Търсете Божията правда и Неговото царство най-напред, а всичко оставало ще ви се даде”… Нека да се доверим на този призив, на тези думи, които сам Христос изрича в Своята блага вест за наше спасение. Нека да не осъждаме, да не се гневим в търсенето на своята правда, в търсенето на своето, да отстъпваме един пред друг и да служим един на друг, всеки, с каквото може. Не насилвайте другия даже с добри намерения – насилвайте себе си към добри дела. Понякога трябва да разтърсим себе си и да излезем от своето жизнено статукво, което сме приели от своите мними представи за това, какво е живот. Та ние си създадохме кумир от неправилно разбрания живот... Ние явно объркахме пътя. Ние явно забравихме за много неща. Мнозина от нас забравиха за Бога. Че Той е пътят, че Той е истината и Той е животът. И сега, в това време, когато по принуда сме призвани да се замислим, да се вгледаме един в друг и най-вече в себе си, нека да видим своето сърце и да търсим Бога. Христос воскресе!
(Текстът е с известни съкращения, цялата проповед, вижте във видео файла)

Още по темата
Още от Великден

Водени от чудна вяра

30.04.2023 г. | иконом Василий Шаган | Православни празници

Когато Христос беше издигнат на Кръста, всички се разбягаха, включително мъжете и най-верните Му апостоли. Имаха кураж само жените. Водени от чудна вяра, те отидоха до гроба Господен и го видяха празен...

Днес адът, разграбен, плаче

25.04.2022 г. | Архимандрит Якинт (Унчуляк) | Православни празници

Колко славни са чудесата на Христовото Възкресение! Защото днес царската багреница е посрамена от ленен хитон, златната корона – от трънен венец, дворецът на Ирод – от гроба Христов, гордостта на Рим – от смирението на Господ, облаченията на първосвещениците – от плащаницата на Спасителя...

Аз съм вашето Утре, от днес до края на времената

24.04.2022 г. | св. Николай Велимирович | Православни празници

Аз съм Този, Когото очаквате. Ако искате път, аз съм Път. Аз съм Ден без начало и край. Аз съм съкровището на цялото бъдеще и пътят до това съкровище. Цялото бъдеще не може да ви даде даже зрънце добро, ако не заеме от Мене.

Какво се случва в центъра