Отвъд тези хоризонти. Квантовата теория и християнската вяра

09.01.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налична новата книга на издателство „Омофор” – „Отвъд тези хоризонти. Квантовата теория и християнската вяра” на професор протопрезвитер Джон Брек.

Авторът е клирик на Православната църква в Америка. Богословското си образование и специализация получава в университетите в Йейл (1965) и Хайделберг (1972). Приема православието и става професор по богословие. Води лекции по новозаветна екзегетика, патрология и християнска етика. Преподава в Православната семинария „Св. Герман” – Кодиак, Аляска; в Православната семинария „Св. Владимир” – Крестууд, Ню Йорк; в Православния институт Св. Сергий”, Париж и в Румъния. Научните му трудове са в областта на Новия Завет, етиката и биоетиката. Познат е на българския читател с изданията „Свещения дар на живота” (Омофор, 2002) и „С нас е Бог. Въпроси на християнския живот и вяра” (Омофор, 2017).

Според редактора на изданието, проф. д-р Димитър Попмаринов, „Поредната книга на о. Джон Брек е написана преди всичко за американския читател. Въпреки това, въпросите, които са повдигнати в нея, са общовалидни и се задават от много християни, а и не само християни; от тези, които се опитват да съвместят разумните си търсения и изповядваната от тях вяра относно света, неговата поява и развитие. На основата на многогодишния си опит като свещеник и професор, Дж. Брек, под формата на новела, повежда увлекателен разговор с читателя, който има такива интереси. Чрез своя главен герой проф. Робърт Райнс, о. Джон разсъждава за възможността, която се предлага от достиженията на съвременната наука и в частност областта на квантовата физика, да се съчетаят, съвместят – доколкото е възможно за вярващото съзнание – духовното и интелектуалното съзерцание. Неговият извод е, че на много дълбоко, на дълбинно равнище се извършва преход от физика към метафизика, от емпиричната към трансцендентната реалност. Те имат обща основа, общ произход, и практикувани в Православната църква чрез нейните тайнства, водят до Бога.” (Още за изданието – на сайта на издателите - ТУК)

Откъс от началото на книгата:

Глава 1

Квантово заплитане и суперпозиция

„Добре дошли! Радвам се да ви видя тук тази вечер.” Младият професор се усмихна топло на шейсетината възпитаници и гости на малкия, но престижен университет „Крейтьн Лий” в щата Северна Каролина, събрали се в една амфитеатрална зала.

„Това е третата от нашите ежеседмични беседи, посветени на различни аспекти от квантовата теория, имащи отношение към християнската вяра”, продължи той. „Удоволствие е да видя всички вас. Темата на тази поредица е по-скоро опасна, и аз съм искрено удивен, че тъй много от редовните ми слушатели не само отново са тук, но даже са довели и гости.”

Няколко от редовните слушатели се усмихнаха с разбиране, горди от способността си да схванат голяма част от лекционния материал, който им беше предложен до този момент. От друга страна, много от новодошлите смутено се размърдаха. Никой от тях нямаше познания по физика, надхвърлящи гимназиалния курс, а мнозина си признаваха, че са невежи в науката. Към поредицата беседи ги беше привлякъл един билборд пред административната сграда, който предлагаше въведение за неспециалисти относно новите развития в квантовата физика и разкриване на нейната относимост спрямо религията и в частност спрямо християнската вяра. С удебелени букви се обещаваше, че беседите ще разкрият тайните на атома, включително естеството на електрона, на кварките и на наскоро откритата (и очебийно погрешно наименувана) „божествена частица или Хигс-бозон. Ще бъдат насърчени разисквания по широк кръг въпроси, относно значимостта на определени открития на съвременната наука за оформянето на нови перспективи в християнската богословска мисъл. Информацията с по-ситни букви уверяваше, че говорителят ще се позовава на Светото Писание, но ще избягва както библейския буквализъм, така и радикалната критика на библейския текст. (...) 

Още от книгата може да прочетете в новия брой на сп. „Свет” - ТУК 

Гледайте представянето на книгата и разговор с преводача в прикаченото видео:

 

Още по темата
Още от Нови книги

Нови приключения на НадЕжко - 6-та, 7-ма и 8-ма книжка от поредицата

02.04.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

2 април - Ден на детската книга. В книжарница „Благослов” са налични всички осем книжки от поредицата за НадЕжко, таралежът хлебар без граници, включително и последните три нови истории за приключенията на НадЕжко и неговите приятели...

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението