Отвъд тези хоризонти. Квантовата теория и християнската вяра

09.01.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налична новата книга на издателство „Омофор” – „Отвъд тези хоризонти. Квантовата теория и християнската вяра” на професор протопрезвитер Джон Брек.

Авторът е клирик на Православната църква в Америка. Богословското си образование и специализация получава в университетите в Йейл (1965) и Хайделберг (1972). Приема православието и става професор по богословие. Води лекции по новозаветна екзегетика, патрология и християнска етика. Преподава в Православната семинария „Св. Герман” – Кодиак, Аляска; в Православната семинария „Св. Владимир” – Крестууд, Ню Йорк; в Православния институт Св. Сергий”, Париж и в Румъния. Научните му трудове са в областта на Новия Завет, етиката и биоетиката. Познат е на българския читател с изданията „Свещения дар на живота” (Омофор, 2002) и „С нас е Бог. Въпроси на християнския живот и вяра” (Омофор, 2017).

Според редактора на изданието, проф. д-р Димитър Попмаринов, „Поредната книга на о. Джон Брек е написана преди всичко за американския читател. Въпреки това, въпросите, които са повдигнати в нея, са общовалидни и се задават от много християни, а и не само християни; от тези, които се опитват да съвместят разумните си търсения и изповядваната от тях вяра относно света, неговата поява и развитие. На основата на многогодишния си опит като свещеник и професор, Дж. Брек, под формата на новела, повежда увлекателен разговор с читателя, който има такива интереси. Чрез своя главен герой проф. Робърт Райнс, о. Джон разсъждава за възможността, която се предлага от достиженията на съвременната наука и в частност областта на квантовата физика, да се съчетаят, съвместят – доколкото е възможно за вярващото съзнание – духовното и интелектуалното съзерцание. Неговият извод е, че на много дълбоко, на дълбинно равнище се извършва преход от физика към метафизика, от емпиричната към трансцендентната реалност. Те имат обща основа, общ произход, и практикувани в Православната църква чрез нейните тайнства, водят до Бога.” (Още за изданието – на сайта на издателите - ТУК)

Откъс от началото на книгата:

Глава 1

Квантово заплитане и суперпозиция

„Добре дошли! Радвам се да ви видя тук тази вечер.” Младият професор се усмихна топло на шейсетината възпитаници и гости на малкия, но престижен университет „Крейтьн Лий” в щата Северна Каролина, събрали се в една амфитеатрална зала.

„Това е третата от нашите ежеседмични беседи, посветени на различни аспекти от квантовата теория, имащи отношение към християнската вяра”, продължи той. „Удоволствие е да видя всички вас. Темата на тази поредица е по-скоро опасна, и аз съм искрено удивен, че тъй много от редовните ми слушатели не само отново са тук, но даже са довели и гости.”

Няколко от редовните слушатели се усмихнаха с разбиране, горди от способността си да схванат голяма част от лекционния материал, който им беше предложен до този момент. От друга страна, много от новодошлите смутено се размърдаха. Никой от тях нямаше познания по физика, надхвърлящи гимназиалния курс, а мнозина си признаваха, че са невежи в науката. Към поредицата беседи ги беше привлякъл един билборд пред административната сграда, който предлагаше въведение за неспециалисти относно новите развития в квантовата физика и разкриване на нейната относимост спрямо религията и в частност спрямо християнската вяра. С удебелени букви се обещаваше, че беседите ще разкрият тайните на атома, включително естеството на електрона, на кварките и на наскоро откритата (и очебийно погрешно наименувана) „божествена частица или Хигс-бозон. Ще бъдат насърчени разисквания по широк кръг въпроси, относно значимостта на определени открития на съвременната наука за оформянето на нови перспективи в християнската богословска мисъл. Информацията с по-ситни букви уверяваше, че говорителят ще се позовава на Светото Писание, но ще избягва както библейския буквализъм, така и радикалната критика на библейския текст. (...) 

Още от книгата може да прочетете в новия брой на сп. „Свет” - ТУК 

Гледайте представянето на книгата и разговор с преводача в прикаченото видео:

 

Още по темата
Още от Нови книги

Св. Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения

21.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е издание на Ловчнаска епархия, съдържа свидетелства за чудотворната силна на преподобния Гавриил, проявена в случаи на изцеления, прозорливост, пророчества, духовно ръководство.

„Духовни беседи”, I том - св. Софроний Атонски

08.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Изданието включва беседите на стареца Софроний, изнасяни от 1989 до 1993 г. пред братството и поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг...

„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища...

Какво се случва в центъра