Открит урок по история в навечерието на празника

01.03.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието на 3 март с открит урок, посветен на Освобождението на България, в Духовно-просветния център гостуваха ученици (от 9 и 11 кл.) и учители от ПГ по електротехника. Научили за проекта „На училище в Първото българско училище във Варна”, те бяха избрали да обобщят знанията си от часовете по история за борбите на българите за църковна и национална независимост и руско-турската освободителна война именно тук, където на 27 юли идва свободата и за Варна.

Урокът започна на двора с полагане на цветя пред паметника „Посрещане на освободителите”, а двама от учениците посрещнаха с хляб и сол всички участници в събитието. След това в голямата зала на центъра имаха възможност да разгледат постоянната изложба за живота и делото на митрополит Симеон Варненски и Преславски, и да покажат своите знания за пътя към свободата, извървян от нашите предци.

Деветокласниците разказаха за възрожденските личности, изиграли важна роля за пробуждането на българското самосъзнание у народа, за организирането на училищното дело, църковните борби и революционното движение. От своя страна, единадесети клас демонстрираха познания за хода на Руско-турската война, за важните битки и критичните моменти, за подвига на опълченците и хилядите войни от многонационалната руска армия, жертвали живота си, както и за последвалите събития след войната.

Накрая, разбира се подробно разказаха и за освобождението на Варна и личния принос на генерал Столипин, получил и предал лично заповедта за напускането на турските войски, и тържественото посрещане на XIV Брянски полк на руската армия от жителите на града.

Днес Варна по нищо не напомня някогашната укрепена турска крепост. Разхождайки се по централните улици, трудно ще си представим отминалите събития. Може би затова и учителите по история от ПГ по електротехника избраха да проведат своя урок с учениците извън класни стаи, тук, където споменът за епохата на Възраждането е по-осезаем.
Благодарим за споделеното предпразнично настроение!

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

За канона в иконографията - уроци в храма

11.05.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За канона в иконографията се учи най-добре в храма. В това се убедиха лично осмокласниците от Търговската гимназия, с които се срещнахме през изминалата седмица...

Алтернатива, май 2019

10.05.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат петият брой на „Алтернатива” за тази година. Темата на броя е най важната новина за света от две хиляди години насам – Христос воскресе! Пряко или косвено ще открием тази тема във всяка от статиите в броя...

Радост за всеки. Как се подготвихме за празника

27.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

С наближаване на Христовото възкресение в духовно-просветния център се случваха интересни събития, които помогнаха както на участниците, така и на нас да се подготвим за празника...

Какво се случва в центъра