Ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен, 2023

23.11.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Преславският събор и значението му за българската история беше темата на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” през 2023 г. А поводът за този избор – честването на 1130-та годишнина от Първия църковно-народен събор, провел се в Преслав през 893 г. Ораторският форум се организира от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна. Вече девет години на този форум общуваме с будните младежи на нашия град. Поради големия интерес той се провежда в две издания – лятно и есенно. (Вж. регламента)

Задавайки темата за Преславския събор тази година, целта ни беше да привлечем вниманието на младежите към тази значима за нас годишнина и да видим какво мислят те за този далечен период от историята на нашата държава, имат ли мнение за делото, извършено от св. цар Борис Покръстител. Взетите на събора решения определя облика на българското през цялото Средновековие и дори през Възраждането. Но продължава ли се това дело днес? Може ли случилото се тогава да служи за пример на днешните ни държавници, и доколко те самите също са склонни да се водят от този пример?

Според регламента на форума, първо се проведоха училищните кръгове. На лятното издание се представиха ораторите от младшата възрастова група – 8 и 9 клас, а на есенното – старша възрастова група (10 – 12 клас). Освен по темата, зададена от Духовно-просветния център, те говориха и по една свободна тема, избрана от тях, която смятат за важно да представят пред всички. Тъй като явилите се на лятното издание на Ораторския форум бяха само от две варненски училища, беше взето решение победителите да бъдат допуснати за участие на финалния кръг през есента, заедно с втора възрастова група.

Финалът се проведе в два дни – на 16 и 17 ноември. На него се явиха участници от пет варненски гимназии – ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”, ПГ по електротехника, Първа езикова гимназия, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри”, ГПЦЕ „Йоан Екзарх”, както и от школата гражданско образование „Младежки парламент -Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК, Варна. Поради големия брой участници, те имаха възможност да изберат една от подготвените две речи и с нея да премерят ораторското си майсторство с останалите.

На 16 ноември се явиха 8 оратори от младша възрастова група – 8 и 9 клас, а на 17 ноември – 23 младежи от старша възрастова група (10 – 12 клас). Оценяващото жури през първия ден беше в състав: иконом Георги Стоименов – председател на църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил”, Борислав Аврамов – сътрудник на Духовно-просветния център, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия, и Румяна Рашкова – филолог, сътрудник, отговарящ за сайта на Духовно-просветния център. През втория ден в състава на журито се включи и г-н Румен Стоянов – преподавател във ВВМУ „Никола Вапцаров”, Варна. Гости на ораторския форум през втория ден бяха г-жа Доника Михалева, гл. експерт „Училища” към Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Варна и г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР-ОДК, Варна. 

Повечето от младите оратори бяха избрали да говорят по своя тема, но имаше няколко, които предпочетоха да споделят мнението си по основната тема за Преславския събор. Още по време на училищните кръгове забелязахме, че рядко се правят препратки към следващите периоди в историята ни до нашето време, но дори само представянето на събитието неминуемо ще остави следа и ще формира отношение у младежите към делото на св. цар Борис – неговото решение да превърне България в християнска държава, да приеме учениците на светите Кирил и Методий и да създаде самостоятелна българска църква, а богослужението да бъде на ясен и разбираем език. Подчертаваха също така и смяната и наказанието на владетеля – Владимир Расате, повел народа обратно към езичеството, и последвалия възход за България под управлението на цар Симеон.

Темите за свободната реч, както винаги, бяха много разнообразни – За любовта към народа и родината, за героизма на българските воини през войните 1912-1918 г., за личността на Георги Раковски, за личността на Владимир Расате, за нуждата от добавяне на български литературни творби в програмата по литература, за комуникацията „не, не, не”, за интернет и отрицателния ефект от него, за музиката, за скуката, за спорта като утеха, за феминизма, за приятелството, за света на войната в поемата „Илиада” на Омир, как да бъдем добри хора, какво е да си активен гражданин, защо историята е важна, и т.н.

Журито и в двата дни беше доста затруднено при определяне на победителите, но както каза г-н Румен Стоянов, всички реално са победители, защото са победили един от най-големите страхове на човека – говоренето пред публика (според статистиката, той е на второ място след страха от земетресения). Всеки един участник е изминал труден път и е преодолял нещо в себе си, за да стигне на финала на този форум за ораторска реч, и това е най-важното за неговото личностно израстване, а оценките нека бъдат импулс, за да става все по-добър и по-добър.
В крайна сметка победителите бяха следните:

Първа възрастова група:
1-во място – Вяра Маринова от Първа езикова гимназия
2-ро място – Яна Костадинова от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”
3-то място – Борис Славов от Първа езикова гимназия.
Победител на публиката и участниците стана отново Вяра Маринова, което допълнително потвърди класирането на журито.

Втора възрастова група:
1-во място – Жасмина Беридзе от школата „Младежки парламент -Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК, Варна
2-ро място – Габриел Малинов от ГПЧЕ „Йоан Екзарх”
3-то място – Мелис Яхя от ГПЧЕ „Йоан Екзарх” и Адрияна Вашева от школата „Младежки парламент -Европейски мост” към ЦПЛР-ОДК, Варна.
Победител на публиката и участниците в тази възрастова група стана Мирела Драгиева от ГПЧЕ „Йоан Екзарх”. 

На финала на събитието отец Георги поздрави всички участници и учителите, които са им помогнали да се подготвят за ораторския форум, и изрази своето задоволство, че въпреки тенденцията сред младите хора, да общуват през електронните устройства, а не на живо, тук вижда едно добро опровержение. Той посъветва младежите да не спират да общуват, да бъдат по-близко един до друг, защото реалното общуване, усещането за човека до нас, не може да бъде заменено с нищо.

След това дойде ред на награждаването. Всеки участник получи грамота със знака на Ораторския форум и последния брой на сп. „Алтернатива”, посветен на Деня на християнското семейство, а заелите призовите места получиха също и книги на християнска тематика и си поделиха наградния фонд. Благодарим на всички участници! До нови срещи!

Всички снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Какво се случва в центъра