Силата на тяхната духовност и нищожността на моята

09.05.2021 г.
източник: bg.wikipedia.org
Автор: Женя Маринова

Понякога човек  има нужда посети свети места. Душата му търси в такива моменти усамотение и тишина. Молитвата избликва неволно от дълбочината на сърцето му . Тогава, отвъд нервния и забързан делник, се покланяме на подвига и примера на християнска  доблест , на вярата на знайните и незнайни християни, мъченици, монаси, монахини, свещенослужители и миряни.

Такова гнездо на духовност и истинска християнска саможертвеност  е Девическият манастир „Света Троица”, разположен недалеч от центъра на град Априлци, в квартал  „Ново село”.
 На третия ден на април, преди три години, в храм „Св. Александър Невски” се извърши канонизация на мъченически загиналите монахини и свещеници от новоселския манастир „Св.Троица”. Тук се намира иконата, изобразяваща „Св. Новоселски мъченици”. На 9 май 2011 година Българската православна църква чества за първи път Събор на Св. Новоселски мъченици.

Когато влязох в църквата на манастира „Св.Троица” се прекръстих и плахо пристъпих , за да се поклоня пред раклата с мощите на канонизираните светци-мъченици. Тази тяхна светост и величие на подвига, който са извършили ме накараха да коленича и сведа глава . Спряха мислите ми, след това зашепнах молитви. Усещах силата на тяхната духовност и нищожността на моята. Имах силен усет за значимостта и измерението на тяхното дело, на истинското служене и вярност към свободата на народа, към прекрасния идеал за независимост на родното и българското. Новоселските свети мъченици остават до последния миг от живота си верни на делото, както са верни и на Христос.

Често съм мислила за причините да имаме незаинтересовани за народа управници и за мизерния жизнен стандарт. Може би истинската причина е, че малко ценим  родните си светци. Рядко ще се намери в наш град или село църква или параклис на името на български светец. А техният подвиг и дела заслужават това. Нали те са нашите молитвени застъпници пред Бога.

(Архив - 2014 г.)
За житието на Новоселските мъченици четете ТУК.

 

 

Още по темата
Още от Моята история

Илинден

20.07.2021 г. | Диляна Иванова | Моята история

Както и другите старозаветни пророци, той бил призван от Бога да възвестява Неговите откровения на хората, да ги наставлява към спазването на Божествения закон, да бди за чистотата на вярата и да подготвя онази духовна зрялост, която би направила възможно идването на Христос.

Под Покрова на Богородица

01.10.2020 г. | свeщеник Алексей Атанасов | Моята история

Ние често четем за чудесата в житията на светиите, но ако се сблъскаме с тях в реалния живот, които стават за наша утеха, като че ли не можем да повярваме. Затова реших да ви разкажа една история във връзка с днешния празник...

Една война за всички

09.05.2020 г. | отец Василий Шаган | Моята история

В Бесарабия, която се намира на територията на днешна Молдова, не е имало много военни действия по време на Отечествената война. Загубите не могат да се сравнят с тези на загиналите на фронта, но семейни трагедии имаше. Войната се отрази на всички, дори и на тези, които „воюваха” в тила...

Какво се случва в центъра