Новогодишна рецепта от нашия главен готвач Галина Василева - Задушени свински джолани със зеленчуци и картофено пюре

01.01.2015 г.
Автор: Галина Василева

Необходими продукти

4 свински джолана
2 моркова
1 корен от целина
1 голяма глава лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 дафинов лист
растителна мазнина
чаша червено вино, може и бяло
2 с.л.брашно
сол, черен пипер
 

За пюрето

500 гр хлебни картофи
50 гр кр.масло
50 мл мляко или сметана
индийско орехче

Който желае, може да добави един предварително сварен морков в пюрето. То ще добие оранжев цвят и малко сладост.

Начин на приготвяне

В една тенджера сипвате растителната мазнина. В нея задушавате предварително нарязаните лук, целина и 1 морков на малки кубчета. Добавя се доматеното пюре, дафиновият лист и част от червения пипер. Когато зеленчуците добият червено-златист цвят, се погасяват с червеното вино. След като виното започне да се изпарява и течността намалее, добавете около литър вода, посолете малко и оставате да поври. Джуланите овъргаляйте в брашното, което трябва да смесите предварително с част от червения пипер. Загрейте тиган и запечете овкусените с черен пипер и сол джулани двустранно, така че те да се запечатат откъм отрязаната страна. След като сосът ви е поврял и лукът и морковът омекнали, в подходящ дълбок съд поставете 4 джулана и ги залейте с прецедения през гивгир сос. Сосът трябва да е посолен толкова, че след частично изпаряване, да не стане пресолен. Покрийте съда с джуланите с алуминиево фолио или метален похлупак и сложете във фурната при 180 градуса за около 1 час и 20 минути.
Времето на печене/задушаване важи и за повече от 4 джулана, примерно 8 или 10, или колкото са ви нужни.
Нарежете втория морков на малки кубчета и го заварете в подсолена вода. Когато извадите джуланите, просто го добавете в соса при месото. Разбъркайте с 1 с.л. олио останалото брашно с червен пипер, с което запечатахте джуланите и сгъстете соса с кашичката.
Пригответе обелените картофи и нарежете на едро във вода, за да ги сварите за пюрето.
Когато сварите картофите, пасирайте ги, добавете разтопеното масло и овкусете с индийско орехче, сол и черен пипер. Бих посъветвала да пресметнете времето на варене на пюрето, което е около 15-20 минути, за да го сложите, когато месото е около час във фурната. Така няма да го изпреварите. Сервирайте топлото пюре със задушения джулан. Залейте месото със соса при сервиране.

 

Още от Култура

Фототипно издание на „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”

10.09.2018 г. | Архангел.бг | Култура

Започва 20-то издание на Седмицата на православната книга (10-14 септември). В първата вечер ще бъди представена книгата „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, ново издание на Варненска и Великопреславска св. Митрополия.

Византийска църковна музика с архимандрит Никодимос Каварнос

12.06.2018 г. | Архангел.бг | Култура

На 17 юни (неделя) от 18.00 ч. в храм „Св. Атанасий” ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архимандрит Никодимос Каварнос. Програмата включва византийска църковна музика...

Разказвачът в мен – второ издание на фестивала „Варна Лит” (30 май - 2 юни)

24.05.2018 г. | Архангел.бг | Култура

Програмата тази година отново има за цел да провокира интереса на младите хора към четенето и литературата. Срещите са в училища, библиотеки, галерии, музеи, книжарници и различни открити пространства....

Какво се случва в центъра