Новогодишна рецепта от нашия главен готвач Галина Василева - Задушени свински джолани със зеленчуци и картофено пюре

01.01.2015 г.
Автор: Галина Василева

Необходими продукти

4 свински джолана
2 моркова
1 корен от целина
1 голяма глава лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 дафинов лист
растителна мазнина
чаша червено вино, може и бяло
2 с.л.брашно
сол, черен пипер
 

За пюрето

500 гр хлебни картофи
50 гр кр.масло
50 мл мляко или сметана
индийско орехче

Който желае, може да добави един предварително сварен морков в пюрето. То ще добие оранжев цвят и малко сладост.

Начин на приготвяне

В една тенджера сипвате растителната мазнина. В нея задушавате предварително нарязаните лук, целина и 1 морков на малки кубчета. Добавя се доматеното пюре, дафиновият лист и част от червения пипер. Когато зеленчуците добият червено-златист цвят, се погасяват с червеното вино. След като виното започне да се изпарява и течността намалее, добавете около литър вода, посолете малко и оставате да поври. Джуланите овъргаляйте в брашното, което трябва да смесите предварително с част от червения пипер. Загрейте тиган и запечете овкусените с черен пипер и сол джулани двустранно, така че те да се запечатат откъм отрязаната страна. След като сосът ви е поврял и лукът и морковът омекнали, в подходящ дълбок съд поставете 4 джулана и ги залейте с прецедения през гивгир сос. Сосът трябва да е посолен толкова, че след частично изпаряване, да не стане пресолен. Покрийте съда с джуланите с алуминиево фолио или метален похлупак и сложете във фурната при 180 градуса за около 1 час и 20 минути.
Времето на печене/задушаване важи и за повече от 4 джулана, примерно 8 или 10, или колкото са ви нужни.
Нарежете втория морков на малки кубчета и го заварете в подсолена вода. Когато извадите джуланите, просто го добавете в соса при месото. Разбъркайте с 1 с.л. олио останалото брашно с червен пипер, с което запечатахте джуланите и сгъстете соса с кашичката.
Пригответе обелените картофи и нарежете на едро във вода, за да ги сварите за пюрето.
Когато сварите картофите, пасирайте ги, добавете разтопеното масло и овкусете с индийско орехче, сол и черен пипер. Бих посъветвала да пресметнете времето на варене на пюрето, което е около 15-20 минути, за да го сложите, когато месото е около час във фурната. Така няма да го изпреварите. Сервирайте топлото пюре със задушения джулан. Залейте месото със соса при сервиране.

 

Още от Култура

КАМБАНАРИЯТА

09.12.2017 г. | Деян Енев | Култура

Разказ на Деян Енев за едно дребно преживяване от Седмицата на православната книга.

Българската кирилица като знак за идентичност

27.05.2017 г. | Красен Кръстев | Култура

Настоящият материал е в подкрепа на инициативата „За българска кирилица”, тръгнала през юни 2014, която цели да популяризира особеностите на българската кирилица сред широката публика и да изясни разликите в графичната идентичност на българските знаци на кирилицата. Дебати около българската кирилица е имало още с нейното...

Сълзата на покаянието

20.03.2017 г. | Стилиян Чилингиров | Култура

Отшелникът Иоан обсени с длан очите си и погледна по урвата надолу. Редкият планински въздух не можеше да задържи слънчевите лъчи, нито да намали силата им, затова те падаха тежко върху сипеите на урвата, забиваха се в тях и сякаш отново припламваха. Мъчно беше да се погледне надолу. А сега там пълзеше човек, той посягаше към мурите с...

Какво се случва в центъра