Духовно просветен център

Зографските мъченици днес

10.10.2014 г.
Автор: Архангел.бг

В житието на 26-те Зографски мъчници са описани изключителни събития: подвига на зографските монаси, мъченичеството и на монасите от манастирите Ивер и Ватопед, отстъпничеството на другите от Великата лавра и Ксиропотам, проговарянето на иконата Предвъзвестителница в пещерата на стареца Козма и явяването й пред портите на Зографския манастир, историята на Лионската уния и последващите събития за християнския свят. Онова обаче, което остава след прочита на зографския разказ е различаването на истината, силата на духовната основа на решението. Какво да предприемеш, с кого да бъдеш, как да оцелееш, с цената на какво да отстояваш мнението си – това са въпросите и на днешния ден. Много интересна в разказа е темата за това да бъдеш сам в общото и едновременно част от общността. Как да бъдеш себе си и как да бъдеш другите. Пътят за узнаването на Божията воля е и сладък и суров, и радостен, и мъчителен. Разпознаваема ли е истината, когато внезапно се окажеш между две воюващи „истини”.

Издадената през 2014 година книга „Свети двадесет и шест Зографски мъченици. Житие” на Синодално издателство включва освен житието на мъчениците, също акатист и молитва към светците. Предговорът на Анула Христова е за изкушенията по пътя на православната вяра и за „огнения жертвеник” на мъченическия път.

 

Още от Нови книги

Църковни календари за 2021 г.

12.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Календарите са настолен и стенен и са издадени от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски” към Софийска света митрополия - многолистови, с красиви фотографии и с богата полезна информация...

Светецът от затворите. Записки за живота на Валериу Гафенку

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Героят на тази книга е сред хилядите изповедници на православната вяра, пострадали или загинали в комунистическите затвори в Румъния. Включени са всички известни досега, както и нови свидетелства за живота му...

Иконата в съвременния свят

04.08.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборник текстове, посветени на църковната иконописна традиция, от съвременни богослови и изследователи на изкуството. Книгата търси отговор на въпроса защо иконата заема толкова важно място в църковното съзнание на вярващия човек.

Какво се случва в центъра