Зографските мъченици днес

10.10.2014 г.
Автор: Архангел.бг

В житието на 26-те Зографски мъчници са описани изключителни събития: подвига на зографските монаси, мъченичеството и на монасите от манастирите Ивер и Ватопед, отстъпничеството на другите от Великата лавра и Ксиропотам, проговарянето на иконата Предвъзвестителница в пещерата на стареца Козма и явяването й пред портите на Зографския манастир, историята на Лионската уния и последващите събития за християнския свят. Онова обаче, което остава след прочита на зографския разказ е различаването на истината, силата на духовната основа на решението. Какво да предприемеш, с кого да бъдеш, как да оцелееш, с цената на какво да отстояваш мнението си – това са въпросите и на днешния ден. Много интересна в разказа е темата за това да бъдеш сам в общото и едновременно част от общността. Как да бъдеш себе си и как да бъдеш другите. Пътят за узнаването на Божията воля е и сладък и суров, и радостен, и мъчителен. Разпознаваема ли е истината, когато внезапно се окажеш между две воюващи „истини”.

Издадената през 2014 година книга „Свети двадесет и шест Зографски мъченици. Житие” на Синодално издателство включва освен житието на мъчениците, също акатист и молитва към светците. Предговорът на Анула Христова е за изкушенията по пътя на православната вяра и за „огнения жертвеник” на мъченическия път.

 

Още от Нови книги

„Истинските избори” - Фредерика Матюз-Грийн

14.10.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Тази вечер с представяне на книгата на Фредерика Матюс-Грийн „Истинските избори” се открива цикълът от срещи „Слова за вярата”. Книгата ще представи Борислав Аврамов. Начало - 18.00 ч. в залата на Духовно-просветния център на ул. „27 юли” № 9, гр. Варна. Заповядайте!

„Притчи” - нова книга на издателство „Православна класика”

12.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и съдържа кратки поучителни притчи, събрали в себе си мъдрост от близки и далечни времена...

Благодатни дарове и благодатни хора

07.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е съставен и издаден на гръцки език от манастира „Параклит” („Св. Дух – Утешител”), Оропос – Гърция. На нашия книжен пазар излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в превод на Константин Константинов...

Какво се случва в центъра