Духовно просветен център

Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

02.09.2020 г.
източник: pixy.org logo
Автор: Архангел.бг

През септември ви очакваме да се включите в третия модул на „Съпричастност”, последен в тазгодишното издание на проекта. След като в първия модул стана ясно, че всеки човек е отговорен за своя емоционален живот и от него зависи да се научи да разпознава и управлява градивно емоциите си, за да не завладеят те живота му и да го разрушат, като гнева например. След това от втория модул научихме, че личността функционира здравословно само при ясно осъзнаване на своите граници и от нас зависи да ги изградим и управляваме, за да може, познавайки себе си, да встъпим в честни в отношения с Бога и с хората около нас. И логично, накрая стигнахме до момента, в който да изясним по-обхватно въпроса с личната отговорност - от нейната същност до нейните граници. Това ще се случи в третия модул – „Животът като отговорност”, а водещ на срещите ще бъде иконом Василий Шаган – председател на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, магистър по богословие, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Отговорността е мярка за зрелостта на човека, затова е така важна в изграждането на личността. Често обаче възникват проблеми при възпитаването на чувството за отговорност. Понякога то се смесва с чувството за вина, а понякога, под претекст, че сме свободни личности, отказваме да поемем отговорност за действията си. Предстоящите три срещи ще ни помогнат да осъзнаем своята отговорност - и за живота си, и за отношенията си с Бога и ближните. А темите в модула са :

- Отговорност и безотговорност в нашия живот – 2 септември;

- Отговорност към самия себе си – 9 септември;

- Отговорност и свобода – 16 септември.

Всяка тема ще бъде свързана с православното учение за сътворяването и призванието на човека и ще бъде подкрепена с примери от Св. Писание и опита на Църквата.

Първата среща от модула е в сряда, 2 септември, от 18:30 ч. в двора на Духовно-просветния център – ул. „27 юли” № 9. Заповядайте! Няма такса за участие.

„Съпричастност”  се осъществява по проект към Община Варна по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Важно! Събитията в Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил” се провеждат съобразно с изискванията и разпоредбите, свързани с епидемиологичната обстановка в страната. Срещите по проекта ще се случват основно на двора, а при лошо време или работа, когато се налага влизане в залата, всички трябва да използват лични предпазни средства и да спазват необходимата дистанция.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

„Алтернатива” стана на 20 години

15.01.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Странното е, а донякъде и тъжно, че 20 години по-късно светът не спира да предлага своите „алтернативи”, а човекът – да се лута, заблуден и отдалечен от единствената. Оказва се, че темите от първите броеве на изданието продължават да са актуални...

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - финал 2020 г.

31.12.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Още един от проектите, по които работихме в Духовно-просветния център през 2020 г., приключи необичайно. Ораторски форум онлайн - досега не бяхме мислили, че е възможно, но неволята учи. Финалът за 2020-та е факт...

Доставка на православни книги

05.12.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За да може духовната литература да достигне до повече хора, които се нуждаят от нея, напомняме, че в книжарница „Благослов” има възможност да направите поръчка дистанционно и да получите желаната книга по куриер...

Какво се случва в центъра