Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

02.09.2020 г.
източник: pixy.org logo
Автор: Архангел.бг

През септември ви очакваме да се включите в третия модул на „Съпричастност”, последен в тазгодишното издание на проекта. След като в първия модул стана ясно, че всеки човек е отговорен за своя емоционален живот и от него зависи да се научи да разпознава и управлява градивно емоциите си, за да не завладеят те живота му и да го разрушат, като гнева например. След това от втория модул научихме, че личността функционира здравословно само при ясно осъзнаване на своите граници и от нас зависи да ги изградим и управляваме, за да може, познавайки себе си, да встъпим в честни в отношения с Бога и с хората около нас. И логично, накрая стигнахме до момента, в който да изясним по-обхватно въпроса с личната отговорност - от нейната същност до нейните граници. Това ще се случи в третия модул – „Животът като отговорност”, а водещ на срещите ще бъде иконом Василий Шаган – председател на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, магистър по богословие, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Отговорността е мярка за зрелостта на човека, затова е така важна в изграждането на личността. Често обаче възникват проблеми при възпитаването на чувството за отговорност. Понякога то се смесва с чувството за вина, а понякога, под претекст, че сме свободни личности, отказваме да поемем отговорност за действията си. Предстоящите три срещи ще ни помогнат да осъзнаем своята отговорност - и за живота си, и за отношенията си с Бога и ближните. А темите в модула са :

- Отговорност и безотговорност в нашия живот – 2 септември;

- Отговорност към самия себе си – 9 септември;

- Отговорност и свобода – 16 септември.

Всяка тема ще бъде свързана с православното учение за сътворяването и призванието на човека и ще бъде подкрепена с примери от Св. Писание и опита на Църквата.

Първата среща от модула е в сряда, 2 септември, от 18:30 ч. в двора на Духовно-просветния център – ул. „27 юли” № 9. Заповядайте! Няма такса за участие.

„Съпричастност”  се осъществява по проект към Община Варна по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Важно! Събитията в Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил” се провеждат съобразно с изискванията и разпоредбите, свързани с епидемиологичната обстановка в страната. Срещите по проекта ще се случват основно на двора, а при лошо време или работа, когато се налага влизане в залата, всички трябва да използват лични предпазни средства и да спазват необходимата дистанция.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра