Житие на св. Нектарий Егински за деца

03.01.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” може да намерите първата детска книжка за свети Нектарий Егински. Изданието е на Ловчанска Епархия и е посветено на наближаващата стогодишнината от блаженото успение на светителя. Както и останалите книжки от поредицата „За децата на България”, и тази е с твърди корици, голям формат (А4) и красиви илюстрации. Текстът е адаптиран за деца и в увлекателен разказ проследява живота на обичания Божи подвижник. Особено интересни за малките читатели ще бъдат описаните чудеса от детството на свети Нектарий. Ще узнаят и за кораба, който не можел да отплава, докато капитанът не се съгласил да качи на борда малкия Анастасис (рожденото име на светеца), който нямал пари за билет. И за писмото до Бога с молба да се погрижи за нуждата му от дрехи и обувки. И още много други.

В анонс ви предлагаме едно от тях:

„Един ден, в навечерието на Рождество Христово, тъгувайки по дома, той решил да отиде за празника при близките си. Но и това не минало без изпитание! По времето на плаването се надигнала буря. Тя предизвикала силно вълнение в морето. Поривите на вятъра съборили мачтата. „Загиваме!” – чули се виковете на уплашените моряци, които, виждайки, че животът им е в опасност, изпаднали в ужас и хванали да се спасяват кой както може.

В това време Анастасис се отправил към палубата и пуснал във вълните, вързан на въже, своя нагръден кръст, в който била вградена частичка от Светия Кръст Господен. От душа извикал: „Господи, помилуй! Пресвета Богородице, спаси ни”. И станало чудо! След минута-две стихията утихнала и морето се успокоило. Корабът благополучно стигнал до пристанището. За съжаление обаче кръстчето на момчето се изгубило, вероятно паднало във водата.

Щом спрели на пристана, матросите чули странно потропване в трюма. Те спуснали един от тях да провери откъде идва шумът. И какво, мислите, видели? Част от въжето и на него – кръстчето на момчето.

Така накрая всички си отдъхнали. С Божията помощ пътуването завършило благополучно.”

Още по темата
Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра