Духовно просветен център

Желание да се промениш

21.10.2019 г.
Автор: протойерей Михаил Манев

Проповед на протойерей Михаил Манев в Шестата неделя след Въздвижение – 20.10.2019 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Възлюбени в Господа народ Божий,

В днешния ден светата Църква повелява да четем Евангелието на живота, да не се страхуваме от бесовете, да знаем, че те са подвластни на Бога, и каквото и да ни сторят те, то е защото Бог го допуска по Неговия дълбок промисъл… Но когато днес четем това Евангелие, то не е само някъде далече, в миналото, преди двадесет и един века, когато Христос изгонвал бесове, то е нещо, което се случва и сега. Защото Христос не е живял само тогава, а живее и днес, както казва св. Йоан Богослов, всичко чрез Него е станало и без Него не е станало нищо (вж. Йоан 1:3). И бесовете още Му се покоряват, още се страхуват и треперят от Него, защото знаят, че наближава краят на тяхното съществуване.

Когато хората от града идват – загубили всичко, мечтанието за богатствата, когато продадат свинете, за охолен живот, който ще водят, за богата трапеза с месо в изобилие – първото, което те виждат, е онзи, лудия, бесноватия от техния град, когото познават, как седи в нозете на Христос в ума си, събран в цялост. И когато свинарите им разказват как свинете се издавили, тях изведнъж ги обзема страх… Той страхът е едно бесовско дело. Когато ние се страхуваме, душата ни с сковава, не можем нищо да направим, единственото, за което мислим, е нашият страх, и вперили поглед напред, забравяме и Бога, и Богородица, и светиите, и вървейки към този страх, единственото, което чуваме, е шепотът на бесовете… Така и тези хорица изведнъж разбират, че или ще трябва да приемат Този, Който е освободил техния съгражданин от бесовете, и да си променят живота, или ще трябва да Го изгонят… Защото не може хем да си с Христа, да приемеш Него, хем да не промениш досегашния си лош начин на живот (думата лош сякаш не е много подходяща), неправилен начин на живот. И когато трябва да изберем какво да направим, ето там е силата, в която ние се проявяваме. Да бъдем с Христос, или да си направим ново стадо свине? Кое да изберем – възкресение от мъртвите и живот в бъдещия век или благините на сегашния ни живот? (…)

Още по темата
Още от Проповеди

Боже, глад е!

03.08.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

В нашия практичен свят ние сме толкова практични, че за хляба си се трудим много повече, отколкото за душата си, Но ето тези хора са тръгнали след Христос в очакване на нещо много повече от хляба. Словото Божие е това, което винаги е било водещо за човека ...

Те Го потърсили и Той ги нахранил

02.08.2020 г. | свeщеник Алексей Атанасов | Проповеди

Евангелистите не дават подробности как точно се е случило това чудо, но това, което е искал да покаже там Господ, е Божието всемогъщество... И когато ние започваме да се храним, и го правим с молитва, тази храна вече не е просто храна – тя става благословена от самия Създател. (2017)

Да бъдем свидетели

20.07.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Оказва се, че за да светим в този свят, не се изисква от нас да бъдем насилници, да бъдем взискателни към хората... Да свидетелстваш, означава да живееш с Христа, да бъде нашият живот изпълнен с радост и дръзновение в дома ни, в работата ни. Ето там трябва да свидетелстваме.

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори