„Жажда за вяра” - размисли за вечното с днешна дата

06.02.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” получихме книгата на ставрофорен иконом Дончо Александров „Жажда за вяра” (изд. „Захарий Стоянов”, 2020). Тя беше представена на 11 януари 2020 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” Варна. В нея са включени 45 текста, обединени тематично в шест части, а подзаглавието – Размисли за вечното с днешна дата – ясно насочва читателя за съдаржанието. Предназначена е за широк кръг читатели, написана е на достъпен и разбираем език и може да отговори на много питания, които има съвременният човек.

Ето как представя своята книга авторът:

Уважаеми читатели,

В ръцете си държите книга, която няма претенции да бъде с високо богословско съдържание. Тя се роди в продължение на повече от десетилетие. Част от темите вече са известни от списание „Амвон”, издание на варненския храм „Св. Атанасий”, в който служа. Тук много от тях са разширени и допълнени. Има и нови, които за първи път виждат бял свят на следващите страници. Книгата е насочена към хората, които жадуват и търсят просвещение за вярата си. Тя е едновременно за ония, които все още стоят на прага на храма, и за въцърковените християни. Надеждата ми е, че ще заинтригува и някои от тези, които са съвсем далече от Църквата и нашата православна вяра.

В книгата са засегнати разнообразни теми, свързани с богатството на църковния живот, със светите тайнства, с някои съвременни суеверия. През очите на християнската вяра са погледнати социални, обществени, биоетични проблеми. Нямам усещането, че в пълнота и подробно съм разгледал поставените въпроси, но съм се стремял да бъдат изяснени и разбрани от читателите, да им предложа сериозно, задълбочено, но леко и увлекателно четиво.

В пастирското ми служение съм се срещал с десетки хора, които са ми задавали всякакви въпроси, свързани с вярата, разказвали са ми историите си. В беседите, провеждащи се в храма редовно вече над 15 години, също са обсъждани много и интересни теми. Всичко това ме е провокирало да седна и да пиша, за да дам поне капчица на жадния за вяра. Съвременният човек е притиснат от грижи, изправен е пред трудности и предизвикателства, потопен е във водовъртежа на динамичния живот и често е в безизходица. Вярата в Христос, Сина на живия Бог, ще изправи и промени човека, ще му даде неподозирани сили да продължи пътя си напред, ще запълни огромната празнота в духовния му живот, ще му даде не само утеха, но и надежда. Надявам се, че това убеждение прозира в следващите страници. Стремил съм се не само да предам знание, но най-вече да спомогна човек да се замисли, да се докосне до сърцето му някое слово, да раздвижи волята му.

Специално искам да изкажа благодарността си на журналистката Луиза Тахмисян, която ме насърчи, духовно подкрепи и като редактор помогна в работата ми над книгата.

Благодаря на протойерей д-р Добромир Димитров от Богословския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” за любовта, с която извърши богословската редакция на книгата.

На книжния пазар се предлага океан от заглавия. Предлагам „Жажда за вяра” с любов и смиреност, с надежда, че книгата ще привлече вниманието на хора от различни поколения, ще просветли умовете и сърцата им, ще им даде отговор на много въпроси и ще ги приближи до Бога.

На всички читатели пожелавам душеспасително четене и прося вашите молитви за мене. Бог да ви благослови!

Ставрофорен иконом Дончо Александров

„Често животът ни е като път през пустинята. Вървим, вървим през нея, но ни измъчва жажда. Опитваме се да намерим с какво да я утолим, ала напразно разчитаме на вещественото. Само жаждата за вяра ни довежда до Извора. Христовата вяра е онази жива вода, която благо засища човека и превръща пустинята в рай.” („Жажда за вяра”)

Още от автора на нашия сайт:
- Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината (Вж. ТУК
- В поста се подготвяме да посрещнем мателиализираното Божие Слово (Вж. ТУК)

 

Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра