Завет и акатист на преподобния Йоан Рилски Чудотворец

18.10.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието на празника в книжарница „Благослов” може да закупите красиво луксозно издание на Завета и акатиста на преподобния Йоан Рилски Чудотворец, подготвено от братството на светата Рилска обител. Изданието е юбилейно, излиза от печат през 2016 г., когато се навършват 1070 години от Успението на преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Инициативата е на игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ-БП.

Заветът на св. Йоан е достигнал до нас благодарение на различните негови преписи, правени през вековете - оригиналите на някои от тях се пазят в библиотеката на Рилския манастир. През 941 г., на 25 март – Благовещение, малко преди своята кончина, св. Йоан предал на наследилия го игумен Григорий своето духовно завещание, написано на пергамент. То съдържа безценни нравствени съвети, отправени към събралото се около преподобния братство, но и към всеки, който е решил да върви по трудния Христов път.

Текстът на акатиста за богослужебна прослава на покровителя на българския народ е творение на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Борис (1888 - 1948 г.) – написан е изцяло в рима, което му добавя допълнително художествена стойност. За пръв път е издаден през 1946 г. с благословението на Св. Синод на БПЦ, по случай 1000-годишнината от Успението на св. Йоан Рилски. (по материал от: bg-patriarshia.bg)

Книгата е с твърди корици и цветни илюстрации. В края на изданието са поместени нотирани с невми песнопения , изпълнявани при четене на акатиста.
Вж. Още по темата

Още по темата
Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра