Духовно просветен център

Завет и акатист на преподобния Йоан Рилски Чудотворец

18.10.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието на празника в книжарница „Благослов” може да закупите красиво луксозно издание на Завета и акатиста на преподобния Йоан Рилски Чудотворец, подготвено от братството на светата Рилска обител. Изданието е юбилейно, излиза от печат през 2016 г., когато се навършват 1070 години от Успението на преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Инициативата е на игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ-БП.

Заветът на св. Йоан е достигнал до нас благодарение на различните негови преписи, правени през вековете - оригиналите на някои от тях се пазят в библиотеката на Рилския манастир. През 941 г., на 25 март – Благовещение, малко преди своята кончина, св. Йоан предал на наследилия го игумен Григорий своето духовно завещание, написано на пергамент. То съдържа безценни нравствени съвети, отправени към събралото се около преподобния братство, но и към всеки, който е решил да върви по трудния Христов път.

Текстът на акатиста за богослужебна прослава на покровителя на българския народ е творение на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Борис (1888 - 1948 г.) – написан е изцяло в рима, което му добавя допълнително художествена стойност. За пръв път е издаден през 1946 г. с благословението на Св. Синод на БПЦ, по случай 1000-годишнината от Успението на св. Йоан Рилски. (по материал от: bg-patriarshia.bg)

Книгата е с твърди корици и цветни илюстрации. В края на изданието са поместени нотирани с невми песнопения , изпълнявани при четене на акатиста.
Вж. Още по темата

Още по темата
Още от Нови книги

„Изкуството да живееш със себе си” - Лимасолски митрополит Атанасий

05.02.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

Излезе от печат третият том с проповеди на митрополит Атанасий Лимасолски. В книгата е събран опитът на популярния кипърски духовник по темата за себепознанието, така важна за изграждането на отношенията ни с Бога и с другите.

Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове

29.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата разглежда исторически и съвременни опити за принизяване на християнството, за изопачаване на неговия смисъл и значение. Тя е отговор, в който баналните и логически неиздържани аргументи срещу вярата са опровергани с убедителна лекота.

Житие на преподобния Герасим Йордански за деца

28.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Поредицата „За децата на България”, издавана от Ловчанска Епархия, се увеличи с още една книжка. Освен че запознава децата с житието на св. Герасим Йордански и с животът в манастира, който преподобният основал, тя е и книжка за оцветяване...

Какво се случва в центъра