Завърши Седмицата на православната книга – 2018

14.09.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 13 септември - последната вечер на Седмицата, беше предоставена три български издателства на православна литература – „Омофор”, фондация „Двери” и „Зограф”. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан водещ на вечерта беше иконом Василий Шаган.

Първо беше представено съвместното издание на Софийска св. митрополия и фондация „Двери” – книгата „Философия на православното пастирство” на архиепископ Йоан (Шаховски) Санфранциски и Западноамерикански. Архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия заедно с Полина Спирова и Златина Каравълчева представиха. Авторът излага православното разбиране за пастирското служение въз основана Свещеното Писание и опита на апостолите и отците на Църквата, като напомня, че: „Истинското пастирство е продължаващият в света живот на Христос… Пастири на земята, както и на небето, могат да бъдат само онези, които познават Единия Пастир”.

Бяха представени още две издания на  фондация „Двери”. Златина Каравълчева представи книгата „Мисията на Църквата. По стъпките на Христос” от Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос) – сборник с богословски изследвания и беседи за мисионерското дело като същност на Православието. Книгата е насочена към пастирите, студентите по богословие и семинаристите, но и към всички нас, които сме част от мисията на Църквата. След това Полина Спирова представи сборника „Стратегически насоки за развитието на религиозното образование в България” – плод труда на екипа на Център за образователни инициативи „Двери”, както и на всички учители , преподаващи под някаква форма Религия, включили се в проучването. В презентацията бяха набелязани три направления, в които следва да се насочат усилията на участниците в този образователен процес – организационно обезпечаване, дидактическо обезпечаване и преодоляване на стереотипите в обществото към религиозното образование. Представени бяха различни предложения за промяна, които да подпомогнат приемането на религиозното образование от обществото.

Следващи в програмата бяха представителите на издателство „Омофор”. Сандра Керелезова говори за книгата „Разговори за православната вяра” от архимандрит Клеопа (Илие). Заглавието насочва към формата, в която е написана – диалог между трима събеседници: вярващ, сектант и православен свещеник, в който се изясняват основите на вярата.

Дария Захариева представи „Духовните дъщери на оптинския старец Нектарий” от Анна Илинска като своеобразен наръчник по делнична святост – разказ за житейските изпитания на няколко жени и настъпилото в тях вътрешно преобразяване след съдбовната им среща със Стареца – последния съборно избран оптински старец – свети Нектарий (1853-1928).

Издателство „Зограф” е най-младото издателство на православна литература, но представените издания и по брой, и по качество заявяват сериозни намерения. Те бяха представени от Венцислав Каравълчев, директор на фондация „Наследство на Зографската света обител” – издадените още през миналата година „Нашата вяра”, „Нашата надежда” и „Нашата любов” на aрхимандрит Серафим (Алексиев), но и немалко нови. Две луксозни издания – „История славянобългарска” на преп. Паисий Хилендарски и албума „20 празнични икони от Зографския манастир”. „Молебният канон на св. Климент Охридски” е отпечатан паралелно на църковнославянски и съвременен български, а накрая е поместен и на гръцки език, чиято мелодия е следвана при превода. Първият том на „Подвижници в света” разказва за известни и неизвестни подвижници на вярата в Гърция, доказващи с живота си, че светостта не е привилегия само на монаси и свещеници, а е възможна за всеки християнин. Последното издание – „Каталог на славянските ръкописи от Зографския манастир” е началото на дългосрочен проект между Софийския университет и Зографския манастир.

Със заключителните думи на иконом Василий Шаган завърши 20-то издание на Седмицата на православната книга. 

Скоро – ВИДЕО.

Още по темата
Още от Коментар

Трети ден от Седмицата на православната книга – 2018

13.09.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

В третия ден на Седмицата на православната книга гости бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, отец Радомир Никчевич от Черна Гора и богослови от родните университети...

Втори ден от седмицата на православната книга – 2018

12.09.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

Седем нови издания бяха представени във втората вечер на Седмицата на православната книга - на Неврокопска св. митрополия и издателство „Омофор”...

Първи ден от Седмицата на православната книга - 2018

11.09.2018 г. | Архангел.бг | Коментар

На 10 септември във Варна беше открито 20-то издание на Седмицата на православната книга. 20 години натрупан опит, силни приятелства и отстояване на вяра – всичко в името на Господа Иисуса Христа ...

Какво се случва в центъра