Духовно просветен център

Завърши иконописният мастър клас за деца „Образът на Иисус Христос”

30.08.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Завърши второто издание на интензивния курс по иконопис за деца в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Тази година той премина под надслова „Образът на Иисус Христос”. За десет дни участниците се запознаха с етапите и техниките, прилагани в иконописта и на практика ги използваха в изработването на своята първа икона с образа на Иисус Христос. (Вж. Още) С децата отново работиха иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис към Духовно-просветния център. В края на неделната Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” на 29 август – Отсичане главата на св. Йоан Кръстител – бяха осветени иконите на младите иконописци, а след службата иконом Василий Шаган сподели с всички своите мисли по този повод:

„Много често ние не си даваме сметка колко смущаващи фактори има около нас, и се занимаваме с тях, вместо с нещата, които ни носят истинска радост. Ето, днес имаме един такъв повод. През изминалите седмици група деца, доста от тях са от нашата енория, под ръководството на нашите иконописци Диян и Илка Димитрови, рисуваха в двора на храма образа на Иисус Христос. Преди да започне курсът, когато разбрах за тяхното намерение, малко се смутих, защото знам колко е отговорно и трудно да рисуваш образа на Христос. Често дори опитните иконописци се притесняват да пристъпят към Неговия образ, и затова старателно се подготвят – с пост, молитва, четат, проучват, придобиват догматически знания… Но като имаме предвид, че Христос е светлината на света и от Него се просвещаваме, и Той е животът, тогава нека – нека и децата от малки да се занимават с познанието на Христос като образ на истината. Ето, чрез срещи с иконописци и опит да рисуват икони, чрез среща със свещеник, а и дори само това, че са в двора на църквата… Как по друг начин ние ще ги просветим, ако вътре в нас постоянно е мрак?! Ако ние не носим светлина на света – която е Христос, тогава как ще видят в нас нещо надеждно?! Ако ние не сме надеждни, понеже не носим надеждата – която е Христос, как те ще придобият кураж в този свят – да живеят, да творят, да се радват, да са щастливи?!”

След това той награди всяко от децата с Диплом за участие в майсторския клас и им пожела, както със старание са изписали своите икони, така през целия си живот да се стараят да отворят сърцата си, за да може образът на Иисус Христос да се въплъти в душите им като истински Бог, като живо Слово, като вечна премъдрост и истина, от която имаме нужда всички.

От името на ръководителите Илка Колева-Димитрова развълнувано сподели: „Още един сбъднат проект.Още радостни емоции. Всички икони са нарисувани. Всички са щастливи, защото се справиха с най-важния и най-трудния образ. Благодаря на всички участници за търпението, любовта и огромното желание, с което рисуваха всеки един ден от тези две седмици. Обичаме ви, деца!”

Благодарим и ние, като организатори, на всички! На иконописците – за това, че предадоха на децата от своя опит и знания както за църковното изобразително изкуство, така и за нашата вяра. Сигурни сме, че с тяхна помощ децата не само успяха да изпишат образа на Иисус Христос, но и самият Той е станал по-близък в сърцата им. Благодарим и на децата за тяхното старание и воля, с които постигнаха тези добри резултати – някои от участниците добавят вече втора своя икона в домашния иконостас. Благодарим също така и на родителите, които видяха, че начинанието е добро и полезно за възпитанието на децата им, и ги записаха в майсторския клас. Бог да им въздаде за тяхната отговорност и заедно с децата си ден след ден да възрастват към образа на Иисус Христос!

Как премина майсторският клас вижте в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Страхът и душата

16.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В програмата „Съпричастност”, в която тази година говорим за страстите и за страховете, които възпрепятстват нашето общение с ближните и с Бога, добавяме още една тема от срещите на живо в Духовно-просветния център - Страхът и душата. Заповядайте - 17 септември 2021 г.

Младежки музикален семинар - 2021

13.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Летните младежки дейности на Духовно-просветния център завършиха с Младежки музикален семинар, който се проведе в началото на септември в Каварна. Църковната музика и песни на християнска тема помагат на младежите да се приобщят към нашите традиции, култура и вяра...

Алтернатива - септември, 2021

03.09.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат септемврийският брой (263) на „Алтернатива”. В началото на църковната нова година темата на броя насочва вниманието ни към нуждата да преосмислим своя духовен живот...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори