Започнаха заниманията в енорийската детска школа „Кандилце”

18.10.2021 г.
Свети Архангели - стенопис на външната стена на „Св. Архангел Михаил”, Варна (фрагмент), иконописци - Галин Ганчев, Деница Ганчева, Петранка Аврамова
Автор: Архангел.бг

Под покрова на пресвета Богородица в началото на октомври започна организирането на дейностите в енорийската детска школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. Проведе се среща на родителите, учителите в школата и предстоятеля на двата храма на енорията – отец Василий Шаган. В анкета всеки родител имаше възможност да предложи свои идеи за начина на провеждане на заниманията и тематиката, която да бъде на фокус през тази година в школата.

Така беше изготвена програма за предстоящите занимания през м. октомври и вчера се проведе първото от тях. То беше посветено на наближаващия празник на храм „Св. Архангел Михаил”, а целта – децата да почувстват себе си като част от енорията и осъзнато да се включат в празника на храма.

Според интересите на всеки, децата се разделиха в две групи – едната разучаваше тропара на Светите Архангели, а втората се включи в беседа за изобразяването на Светите Архангели в иконографията.

Първата група проведе своето занимание в храма, около певницата, където на всяка Литургия са слушали певците от църковния хор. Този път тяхното място заеха те и заедно с учителите си разучиха тропара. Разбира се, поговориха и какво представляват тропарите, какво е тяхното място в богослужението и защо се изпълняват. Припомниха си и допълниха своите знания за Светите Архангели – кои са те и какво е тяхното служение, и за какво се говори в техния тропар. Разглеждайки отблизо красивите икони на иконостаса, децата научиха и историята на създаването на нашия храм през Възраждането.

Втората група се събра в учебната зала на Духовно-просветния център и заедно с иконописците Илка Колева-Димитрова и Диян Димитров беседваха и търсеха отговори на въпроси като: Кои са ангелите и откъде знаем как да ги изобразим, щом са безплътни сили? Кога се явяват ангелите в живота на хората? Припомниха си случаи от живота на светиите и на Пресвета Богородица, при които Бог изпраща ангели, за да им предадат посланието Му. След това по-конкретно поговориха кои са Светите Архангели, как се изобразяват те и какво означават различните елементи в техните икони. Разбира се, всичко това подкрепено с красиви иконописни образци.

И така, началото беше дадено и тази година. Предстоят още срещи, много от които ще бъдат в по-разчупен формат, според темата и целта на заниманията. Посещения на храмове и музеи, екскурзии, излети, но и пряко участие в живота на енорията – грижи за храма и двора, помощ в социалната дейност, подготовка за празниците, участие в богослуженията, помощ в олтара или на певницата (за по-големите).  В работата на школата ще участват и свещениците, и родителите и други хора от енорията, за да могат децата да почувстват общността на Църквата като едно голямо семейство и служението в нея като общо дело.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Какво се случва в центъра