Започнаха летните дейности в Духовно-просветния център

23.06.2020 г.
Автор: Архангел.бг

С настъпването на летния сезон стартираха летните дейности в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Днес започнаха летните посещения на организирани ученически групи. Заниманията са съобразени с изискванията и разпоредбите, свързани с епидемиологичната обстановка в страната, провеждат се основно на двора, а при влизане в храма се използват лични предпазни средства. По време на посещенията учениците се запознават с историята на първото българско училище и първата българска църква във Варна. Научават повече за устройството на православния храм, за какво служи и как да се държим в него, за общата и личната молитва. На двора децата имат възможност да научат „Азбуката на хляба” и да приложат наученото на практика. (Вж. още в Галерията)

От 25 юни ще започнат вечерните беседи за православната вяра с лектор Борислав Аврамов. Предвидените теми ще бъдат от полза както за начинаещите, които се подготвят за тайнството Кръщение, така и за всички, които искат да си изяснят основните въпроси, свързани с нашата вяра.

Тази година Летният младежки форум ще се проведе от 30 юни до 5 юли. В него ще вземат участие 35 младежи от Варна и София, а темата, по която разсъждават в своите есета е: „Какво научих за себе си по време на карантината”. Програмата на форума предвижда да посетят свети места в гр. Каварна, н. Калиакра и гр. Балчик, старите столици Плиска и Велики Преслав и Поморийския манастир „Св. Георги”. В рамките на това пътуване те ще се запознаят с историята на Църквата по нашите земи от 5 век до днес, а надсловът на форума – „Един за всички – всички за Един” – има за цел да ги предизвика към размисъл. Какви са нашите лични отношения с Христос, Който Един се жертва за всички нас, но как и дали всички ние живеем за Христа, за общение с Него сега и завинаги? В груповата работа и обученията с психолозите по традиция ще се обърне внимание на теми и въпроси, свързани с младежкия живот.

В рамките на Летния младежки форум ще започнат и практическите занимания с младежите от курса по фотография „Вярата на фокус”. Той стартира тази година в началото на м. май дистанционно, в условията на извънредното положение в страната. Целта на курса е чрез средствата на творческата фотография да открие богатата духовна култура на Православната църква и същността на нашата православна вяра.

Във втората половина на юли, от 15 до 21, ще се проведе традиционният Детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” с ръководител художника Радко Мурзов. Изложбата с творбите на младите художници ще бъде открита на 27 юли – Празника на освобождението на Варна, в двора на духовно просветния център.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра