Започнаха дейностите в енорийската детска школа „Кандилце”

17.10.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Под Покрова на Пресвета Богородица на 2 октомври започнаха дейностите в енорийската детска школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. След светата Литургия в храма беше отслужен водосвет. Отец Василий Шаган пожела на децата да положат усърдие в изграждането на доброто у себе си, към което ни е призовал Христос, а за тази цел ще помогнат заниманията в школата: „Обръщам се особено към тези от вас, които вече сте навършили 9 години и осъзнато правите своите избори. Дойде времето на вашата лична отговорност за това израстване в доброто. Без вие да пожелаете, нищо не може да се случи. Без отговорност и без постоянство нищо няма да се получи. Така е с всеки един човек.”

След водосвета и отец Светослав, който със семейството си от м. април е част от нашата енория, също се обърна към децата, практикувайки вече своите знания по български език: „Ако мога да кажа и аз две-три думи, нека тези думи да бъдат: Обичайте Бога! Учете се на любовта от Него. Ще можем да разбираме другите хора и родителите си, и един другиго, само ако имаме обич!”

След това в голямата зала на Духовно-просветния център учителите в школата представиха предстоящата програма до края на календарната година. С най-малките членове на енорията ще се занимава г-жа Ани – някои от тях ще се включват в св. Литургия като свещоносци, всички заедно с възрастните ще изповядват Символа на нашата вяра и ще се молят с „Отче наш”, а след това ще пристъпват към светото Причастие. В края на срещата родителите бяха подготвили малка почерпка, но преди това всички заедно си припомниха любимите песнопения, разучавани предишната учебна година.

А програмата на предстоящите дейности, освен богата, се оказа и доста интересна дори и за родителите. Всяка седмица ще се предвиждат по едно или две събития (в събота и неделя), като са включени и доста екскурзии в града и околностите. Ръководители на заниманията ще бъдат не само учителите в школа „Кандилце”, а и свещениците, и някои от родителите или други членове на енорията, поканени да споделят с децата това, което са постигнали с Божия помощ. Събитията условно са разделени според възрастта на участниците в школата, но провелите се вече няколко срещи показват, че много често в тях се включва цялото семейство.

Първото събитие беше условно наречено „Пътят на хляба”. На 9 октомври след св. Литургия в двора на храма децата от школата заедно с Румяна и Мария от нашата енория, сътрудници на Духовно-просветния център, научиха много за дългия път, който трябва да измине хлябът, преди да стигне до нашата трапеза. От разказа стана ясно, че правенето на хляб всъщност много прилича на начина, по който хората се събират и стават една Църква. Както всички от семейството са помагали, с каквото могат, за да се съберат накрая заедно на трапезата, така и в храма се събират хора на различна възраст с различни знания и възможности и всеки с нещо допринася за общото служение, а накрая всички заедно пристъпваме към Трапезата на Бога. Също така децата си припомниха образите и символите в Новия Завет, които са свързани с житното зърно, кваса и хляба, които Христос използва в Своите притчи, за да обясни по достъпен начин на учениците Си Кой е Той и защо е дошъл сред тях. Накрая, когато всеки оформяше своето хлебче, много от децата използваха печатите за просфори, като се опитваха да наподобят хляба, който свещеникът преломява по време на св. Литургия. И разбира се, с нетърпение изчакаха изпичането им. Преди всеки да получи своето хлебче, ръководителите предложиха всички заедно да се помолят и така да благодарят на Бога за всичко, с което ни дарява, а след това да споделят хляба с близките си, защото споделен, той е най-вкусен.

Следващата среща на школа „Кандилце” беше вълнуващо приключение. На 15 октомври беше организирана еднодневна екскурзия до град Провадия. Деца, родители и учители, заедно с отец Василий Шаган, посетиха първо Историческия музей в града, а след това се изкачиха и на крепостта „Овеч”. Но с това приключението едва бе започнало – по екопътека, част от която беше дълъг висящ мост, групата се придвижи до скалния манастир „Шашкъните”. След като надникнаха във всяка една скална ниша и се промушиха навсякъде, където беше възможно, децата чуха и кратката беседа на отец Василий за монашеския живот.

А на следващия ден – 16 октомври, след св. Литургия, в учебната зала на Духовно-просветния център се събраха желаещите да научат нещо повече за една много любима и почитана у нас светица, чийто празник чествахме наскоро – св. преподобна Параскева (Петка) Епиватска. Заедно с Илка Колева-Димитрова, ръководител в школата по иконопис към храма, децата си припомниха житието на св. Петка и защо толкова много православни народи я смятат за своя покровителка. След това всеки изработи красив книгоразделител с образа на светицата. Докато работеха, си припяваха известни тропари и беседваха по възникнали въпроси относно изобразяването на светците и какво означават различните елементи в техните икони.

Предстоят още много срещи, в различен формат според темата и целта на заниманията. Посещения на храмове и музеи, екскурзии, излети, филмови прожекции, различни срещи и беседи – за храма, за поста и подготовката за причастие... В същото време и пряко ще участват в живота на енорията – грижи за храма и двора, помощ в социалната дейност, подготовка за празниците, участие в богослуженията, помощ в олтара или на певницата. Така децата ще почувстват, че са част от Църквата и че служението в нея е общо дело.

Следете за нови снимки в ГАЛЕРИЯТА за м. октомври.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Да имаме доверие на Бога и Неговия промисъл

21.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи и сътрудници от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, се включиха в подготовката за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”...

Пътуване в епохата на Възраждането

19.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Пътуване на енорийската школа „Кандилце” до с. Николаевка, където започва Възраждането във Варненския регион, а също и историята на нашия храм „Св. Архангел Михаил”. А защо в Николаевка, ще прочетете в статията...

Бинарен урок на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна

18.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” се проведе бинарен урок на две школи „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна. Децата разшириха своите знания за устройството на храма и иконописната традиция...

Какво се случва в центъра