Започна училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” - 2022

03.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В дните около Деня на народните будители започна есенното издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, организиран от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. Тъй като на лятното издание през м. юни не се събраха достатъчно желаещи за финалния кръг в първа възрастова група, беше взето решение през есента да бъдат допуснати за участие младежи и от двете възрастови групи: 8-9 кл. и 10-12 кл.

Според  регламента на форума, първо се провеждат училищните кръгове в училищата, заявили желание за участие, а след това победителите в този първи кръг се явяват на финалния градски кръг в Духовно-просветния център . Младите оратори представят две речи – една на свободна тема, а втората – по темата, зададена от Духовно-просветния център. И тъй като през 2022 г. се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска” и 60 години от канонизацията на светеца, решихме основната тема на Ораторския форум „Св. Климент Охридски” през тази година да бъде: „Каква история на българите бих разказал на моите съвременници днес?”. Целта ни беше да видим какво мислят младите хора за историята, имат ли мнение за делото, извършено от св. Паисий през 18 век, и каква е тяхната гледна точка за нашата история – кое смятат за важно и как биха го представили на българите днес.

И така, училищните кръгове вече текат. На 27 октомври се проведе училищния кръг в ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”. В актовата зала на гимназията се представиха шестима участници. Всеки от тях беше избрал различен подход към основната тема – или коментар на Паисиевата „История” с аналогии към нашето време, или своя собствен подбор на събития и личности, които заслужават да останат в паметта на съвременните българи и бъдещите поколения. Впечатление направи речта на едно от момчетата, което приведе като пример само две личности – хан Тервел и предприемача Пенчо Стоев. Те, според автора са пример как един човек може да извърши нещо, от което да имат полза стотици или милиони хора, и точно тази отдаденост липсва днес в нашето време, за да имаме личности, с които да се гордеем.

На 2 ноември се проведе училищния кръг в МГ „Д-р Петър Берон”. Също шестима участници премериха своите сили в ораторското майсторство, като представиха своята гледна точка за историята и света около нас. Както в ПГ по туризъм, така и тук направи впечатление разнообразието от теми, разгледани във втората реч на младежите – за родителската любов и докъде се простират нейните граници, за борбата за човешки права и риска от анархия, за войната и човечността, за ползата от физиката, за истинската любов, за защо е време да отидем до Марс, какво е родината и гордост или срам изпитваме от факта, че сме българи? Важни теми вълнуват младите хора, но още по-важно е да намерят отговор и посока за пътя си напред. Защото, както каза едно от момчетата, негативизмът ни ограничава във времето и тогава не виждаме никаква цел и бъдеще.

Днес се провежда училищният кръг в ПГ по електротехника, предстоят още в IV ЕГ „Фр. Ж. Кюри” и СУХНИ „Константин Преславски”. Надяваме се да се включат млади оратори и от други варненски училища. Финалът ще се проведе в края на м. ноември.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра