Тихият ангел. Закриване на XXI Седмица на православната книга

26.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

25 септември беше последният ден от Седмицата на православната книга – 2019. Публиката в залата имаше възможност да види документалния филм „Тихият ангел”, посветен на живота и благотворителността на дядо Добри от с. Байлово. Водещ на вечерта беше иконом Василий Шаган. Той даде думата на Ава Добрева, изпълнителен продуцент на филма и родственица на главния герой в него.

Г-ца Добрева благодари от името на целия екип на филма за поканата той да бъде представен на книжния форум във Варна. Работата по него започва още през 2014 г. Той проследява историята на Добри Димитров Добрев, станал известен у нас като дядо Добри, който събира милостиня от хората и дарява за ремонта и благолепието на църкви и манастири не само в България, но и в съседните православни страни, помага на нуждаещи се и домове за сираци. „Образ на милосърдието, добротата и смирението” – така е наречен във филма, чиято идея, по думите на продуцента, е да представи също така и България – какви хора живеят тук и как живеят.

След филма отец Василий сподели своите мисли с хората в залата: „Такива ярки примери впечатляват всички, в това число и младите хора, които жадуват за истината, за правдата. В ежедневието си ние трудно забелязваме истинските неща, не можем да се решим да изоставим нещо заради Бога. И не се радваме на живота, може би защото търсим нещо друго от него... Но и в този филм прозвуча една мисъл – че човек трябва да има някаква мисия в живота, с която да живее, която да осмисля живота му и да му дава вдъхновение, мисия, за която да полага всички усилия, независимо от възрастта си. Чудесен пример за това е героят във филма – един човек на 100 години, който живее с мисия, а не унил и роптаещ, човек, който живее с дълбок смисъл и е намерил в това своето призвание. И тук идва втората важна мисъл във филма – колко е важно да приемаме различните избори на хората. Да не се стараем да живеем, подражавайки на другите, в някакви рамкирани клишета – било обществени или църковни – а да дадем воля на своето вътрешно търсене и да не се срамуваме да бъдем с това, за което жадува нашето сърце, да изявим това, което Бог е заложил в нас.”

По този начин завърши 21-то издание на Седмицата на православната книга. До нови срещи!

Още по темата
Още от Коментар

Преславският събор и значението му за българската история е темата на Младежкия ораторски форум през 2023 г.

30.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В дните преди официалното честване в Преслав на 1130-та годишнина от Първия църковно-народен събор, във Варна се проведе училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, младша възрастова група – 8 и 9 клас...

Алтернатива - юни, 2023

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – За Петдесетница и Светия Дух – конкретно насочва вниманието ни към наближаващия празник на Светата Троица. Светите Отци го наричат „заключителен празник”, защото с него завършва възсъздаването и обновлението на човека.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Какво се случва в центъра