Тихият ангел. Закриване на XXI Седмица на православната книга

26.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

25 септември беше последният ден от Седмицата на православната книга – 2019. Публиката в залата имаше възможност да види документалния филм „Тихият ангел”, посветен на живота и благотворителността на дядо Добри от с. Байлово. Водещ на вечерта беше иконом Василий Шаган. Той даде думата на Ава Добрева, изпълнителен продуцент на филма и родственица на главния герой в него.

Г-ца Добрева благодари от името на целия екип на филма за поканата той да бъде представен на книжния форум във Варна. Работата по него започва още през 2014 г. Той проследява историята на Добри Димитров Добрев, станал известен у нас като дядо Добри, който събира милостиня от хората и дарява за ремонта и благолепието на църкви и манастири не само в България, но и в съседните православни страни, помага на нуждаещи се и домове за сираци. „Образ на милосърдието, добротата и смирението” – така е наречен във филма, чиято идея, по думите на продуцента, е да представи също така и България – какви хора живеят тук и как живеят.

След филма отец Василий сподели своите мисли с хората в залата: „Такива ярки примери впечатляват всички, в това число и младите хора, които жадуват за истината, за правдата. В ежедневието си ние трудно забелязваме истинските неща, не можем да се решим да изоставим нещо заради Бога. И не се радваме на живота, може би защото търсим нещо друго от него... Но и в този филм прозвуча една мисъл – че човек трябва да има някаква мисия в живота, с която да живее, която да осмисля живота му и да му дава вдъхновение, мисия, за която да полага всички усилия, независимо от възрастта си. Чудесен пример за това е героят във филма – един човек на 100 години, който живее с мисия, а не унил и роптаещ, човек, който живее с дълбок смисъл и е намерил в това своето призвание. И тук идва втората важна мисъл във филма – колко е важно да приемаме различните избори на хората. Да не се стараем да живеем, подражавайки на другите, в някакви рамкирани клишета – било обществени или църковни – а да дадем воля на своето вътрешно търсене и да не се срамуваме да бъдем с това, за което жадува нашето сърце, да изявим това, което Бог е заложил в нас.”

По този начин завърши 21-то издание на Седмицата на православната книга. До нови срещи!

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра