За канона в иконографията - уроци в храма

11.05.2019 г.
Автор: Архангел.бг

И тази учебна година Духовно-просветният център работи по проекта „На училище в Първото българско училище във Варна” в сътрудничество с училища в града. През отминалата седмица шест паралелки осмокласници от Търговската гимназия проведоха при нас часовете си по изобразително изкуство. Темата „Иконографски канон, техника и технология на църковната живопис” е част от учебното съдържание по този предмет в 8. клас и неслучайно е включена сред предложените от нас теми. Заедно със своя учител, г-жа Галина Николова, учениците чуха лекцията на сътрудник на Центъра, г-н Борислав Аврамов, и имаха възможност да зададат своите въпроси, свързани с църковните изкуства. Обстановката беше повече от предразполагаща, тъй като беседите се случваха в храмовете „Св. Николай Чудотворец” и „Св. Архангел Михаил”.

Тръгвайки от двете основни понятия по темата – икона (образ) и канон (правило), младежите постепенно си изясняваха принципите, заложени при устройването на православния храм както в хоризонтално, така и във вертикално отношение. Постепенно им ставаше ясно и защо иконите не се рисуват, а се пишат и четат, и съответно, за да се прочетат правилно, трябва и правилно да се изпишат. Пресвета Богородица, Господ Иисус Христос, св. Георги, св. Димитър, св. Йоан Рилски и който и да било друг светия ще бъдат разпознати само ако образите им са изградени по утвърдения за това канон и са потвърдени с изписаното име до образа. Същото важи и за иконите на празниците. Там, както стана ясно, се изобразяват едновременно различните времеви моменти – преди, по време и след съответното събитие, защото на иконите всъщност не е изобразено конкретно време, а вечността, символ на която е задължителният златен фон. Нещо повече, оказва се, че някои икони не са изписани по стените и дъските в храма, а се изобразяват всеки път на богослуженията от събралата се за молитва Църква – от народа Божий. Всяка дума, всеки жест, всеки предмет, всяка позиция или движение в пространството на храма – са част от една голяма икона, изобразяваща смисъла на събранието – общение помежду ни и с Бога.

Борислав Аврамов разказа също така и за иконите върху иконостаса, кои задължително присъстват там, как се разполагат и как от иконостаса може да се разбере кой светец е патрон на храма. Учениците научиха и защо иконите и стенописите в храма винаги се разполагат над нивото на човешкия ръст, къде се изобразяват ангелите и защо крилата им имат чисто символичен смисъл. От лекциите в храм „Св. Архангел Михаил” осмокласниците имаха възможност да научат и за историята на мястото – как е създадено първото българко училище, в чиято сграда е устроен този храм, и каква важна роля са изиграли те за възраждането и отстояването на българското самосъзнание във Варна.

Сбогувахме се с младежите с надеждата, че сме допълнили по неповторим начин написаното по темата в учебника и че така знанията остават в паметта за по-дълго време. До нови срещи!

„На училище в Първо българско училище във Варна” е проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива – януари, 2022

08.01.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат първият брой на „Алтернатива” за 2022 г. Настъпването на новата година е чудесен повод да оценим отминалото и да се подготвим за бъдещето. Важно е да посрещнем не „поредната”, а именно една нова година...

„Празнични икони” - нова рубрика на канала Архангел.бг Варна

30.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В първия епизод от поредицата представяме иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Въведителни беседи преди кръщение. 3 част

26.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Кой е Иисус Христос? Откъде знаем за Бога и за Христос? Има ли критерий за правилното разбиране на Библията? Какво представлява Преданието? Как тази свещена история се явява актуална и днес? На тези и други важни въпроси може да намерите отговор в поредния епизод от „Въведителните беседи”...

Какво се случва в центъра