Духовно просветен център

За какво търсим Бога?

21.08.2018 г.
Автор: свeщеник Алексей Атанасов

За богатия момък и вечния живот – проповед на отец Алексей Атанасов по Евангелие от Матей (19:16-26), храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, 19.08.2018 г.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри,
Всеки един от нас трябва да зададе този въпрос на Господ Иисус Христос: Как да наследя живот вечен?

Някой път си позволявам да питам хората кое е най-важното нещо, за което да молим Бога. При 90 % от тях отговорът е един и същ: Искаме здраве… Хората, които влизат в църква и търсят Бога, основно наистина търсят здраве. Наистина, човешкото здраве е едно висше благо. Да живеем добре, да се чувстваме добре. В Евангелието това също се вижда – повечето чудеса на Христос са когато Го молят за някой болен, да го изцели телесно или душевно. Но в днешния откъс от Евангелието момъкът Го пита за най-важното. И той бил искрен, защото наистина се стремял да изпълнява Божиите заповеди.

Ако ние наистина обичаме живота и обичаме Бога, то ние трябва да вникваме в тези десет Божии заповеди. Знаем, че те имат не само буквално значение – не убивай, не кради… Те съдържат в себе си и духовно значение. И именно с него трябва да се запознае всеки християнин. Бог забелязва в мислите ни, че тези заповеди може да не ги изпълняваме. Но това е една жажда за живот и този момък е имал тази жажда. Сами се замислете. Ето, очите ни, с тях виждаме света. С ушите, които ни е дал Бог, чуваме. Усещаме, имаме чувства – всичко това ни е дарил Бог, за да съществуваме. Но всъщност Господ Иисус Христос ни е обещал нещо по-драгоценно. Има вечен живот! (…) И ако ние се замисляме, че сме във вечността още сега, то нашите действия биха се променили изключително много… Бог не е прокурор, Той иска да види желанието ни за промяна... И когато види нашето желание за вечен живот, останалото ще ни го придаде. (…)

Още по темата
Още от Проповеди

Не бях планирал да умра

24.02.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Христос не говори за този съд като страшен - ние го схващаме като такъв. Страхът от изобличение е онова нещо, което ни кара да се чувстваме на съда като на страшен съд, защото там изведнъж ще се разкрият делата на нашия живот...

За съда на любовта и пътя на промяната

22.02.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

В онзи ден всичко ще премине, дори вярата и надеждата, и ще остане само любовта. И изправени пред Божията любов, ние ще можем категорично да видим себе си – доколко сме разрушили вложеното в нас от Бога, доколко сме изгубили своята човечност.

Всичко мое е твое

17.02.2020 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Господ Иисус Христос можеше да разкаже само тази първа част, за блудния син, която е толкова оптимистична... Защо разказва и за другия син? Този разказ за сина, който винаги следвал баща си, се отнася за всички християни...

Какво се случва в центъра

Семейство и възпитание

Защо ни е нужен баща? (ВИДЕО)