За езика на омразата и Христовия образ

01.03.2022 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Здравейте, скъпи хора! Тази сутрин с жена ми получихме обезпокоително съобщение от наши приятели в Русия, в което те казват, че в Европа се надига антируска репресивна вълна, че руснаците вече навсякъде са притеснявани.

В същото време, както всяка сутрин, се подготвяхме с дъщеря ми за училище. Тя е на 11 години. И понеже има в класа си русначета, затова я попитах, дали те си говорят какво се случва в Украйна. Тя ми отговори: „Не”. Но докато си разбъркваше сутрешното какао, изведнъж ми каза: „Ние просто гледаме тик-токове от киевското метро”.

Вчера, особено вчера, аз бях много изненадан, когато прочетох, и чета през всички тези дни, какво се случва в нашите социални мрежи – как коментираме, какво публикуваме, какви изказвания правим. И знаете ли, изненадата ми беше голяма от езика на омразата, от злорадството дори, което проличава в мнозина християни, и от целия ужас на надигащата се – мога да кажа вече – информационна вълна.

Скъпи хора, докато в Киев, в Харков, в цяла Украйна, хората са бомбардирани от бомби, ние тук е възможно да бъдем бомбардирани от лъжата на този свят, от лъжата на неприятеля. Затова трябва много внимателно да подхождаме относно това какво четем и какво публикуваме, за да не излезе така, че наливаме вода в неправилната воденица.

Нека да обърнем най-вече внимание на нашите деца. Не си мислете, че те не преживяват и не знаят какво се случва в Украйна. Те преживяват, но по свой начин, тихо, и знаят дори това, което ние не можем и да си представим.

Това няма как да не се отрази на цялото им състояние и психика сега, и за в бъдеще. Ние сме длъжни да порастим в тях – и това е нашето основно призвание като родители и като хора на мира, тяхната свобода и тяхното истинско самочувствие като хора, като християни, като такива, които са свободни. (…)

Знам, че това е трудно. Всички ние сме гневни. И когато си говорим помежду си вкъщи, не се знае детето ни какво чува, как коментира и какво се случва в неговото съзнание. Затова нека да внимаваме в своя гняв. Нека не позволяваме гневът ни да се превърне в език на омраза и неприязън. (...)

Целия коментар чуйте в прикачения файл:

 

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра