За езика на омразата и Христовия образ

01.03.2022 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Здравейте, скъпи хора! Тази сутрин с жена ми получихме обезпокоително съобщение от наши приятели в Русия, в което те казват, че в Европа се надига антируска репресивна вълна, че руснаците вече навсякъде са притеснявани.

В същото време, както всяка сутрин, се подготвяхме с дъщеря ми за училище. Тя е на 11 години. И понеже има в класа си русначета, затова я попитах, дали те си говорят какво се случва в Украйна. Тя ми отговори: „Не”. Но докато си разбъркваше сутрешното какао, изведнъж ми каза: „Ние просто гледаме тик-токове от киевското метро”.

Вчера, особено вчера, аз бях много изненадан, когато прочетох, и чета през всички тези дни, какво се случва в нашите социални мрежи – как коментираме, какво публикуваме, какви изказвания правим. И знаете ли, изненадата ми беше голяма от езика на омразата, от злорадството дори, което проличава в мнозина християни, и от целия ужас на надигащата се – мога да кажа вече – информационна вълна.

Скъпи хора, докато в Киев, в Харков, в цяла Украйна, хората са бомбардирани от бомби, ние тук е възможно да бъдем бомбардирани от лъжата на този свят, от лъжата на неприятеля. Затова трябва много внимателно да подхождаме относно това какво четем и какво публикуваме, за да не излезе така, че наливаме вода в неправилната воденица.

Нека да обърнем най-вече внимание на нашите деца. Не си мислете, че те не преживяват и не знаят какво се случва в Украйна. Те преживяват, но по свой начин, тихо, и знаят дори това, което ние не можем и да си представим.

Това няма как да не се отрази на цялото им състояние и психика сега, и за в бъдеще. Ние сме длъжни да порастим в тях – и това е нашето основно призвание като родители и като хора на мира, тяхната свобода и тяхното истинско самочувствие като хора, като християни, като такива, които са свободни. (…)

Знам, че това е трудно. Всички ние сме гневни. И когато си говорим помежду си вкъщи, не се знае детето ни какво чува, как коментира и какво се случва в неговото съзнание. Затова нека да внимаваме в своя гняв. Нека не позволяваме гневът ни да се превърне в език на омраза и неприязън. (...)

Целия коментар чуйте в прикачения файл:

 

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)