Духовно просветен център

За духовната опитност

24.07.2019 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на отец Алексей Атанасов в Петата неделя след Петдесетница – изцелението на бесноватите. 21 юли 2019 г., храм „СВ. Николай Чудотворец”, Варна.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Тези части от Евангелието, където се предават случки с демони, бесове, много трудно се възприемат от хората. Човек може да ги разбере едва когато е имал някакъв духовен опит относно съществуването на този вид ангелски свят. За хората, които не вярват, това са някакви безумни истории и гледат на тях даже с насмешка. За тези, които имат вяра, но нямат толкова духовен опит, тези истории изглеждат странни и по-скоро гледат само на тази морална, нравствена част, в която Христос дава наставления на нас, хората. Но тези текстове имат огромно значение – ако ги махнем, трябва да махнем половината Нов Завет. Те имат своето място в Новия Завет, защото, от една страна, с всичко това, което се случва, Христос подготвя апостолите за тяхното служение, за разпространяване на християнството, а от друга страна – за нас.

Нека обърнем внимание на откъса, който прочетохме…. Казвал съм и друг път – християнството, благовестието на Христос е било разпространено именно чрез много чудеса – Негови и на апостолите. Не е било възможно езичниците да повярват на някакви евреи, непознати, които идват отнякъде си – трябвало да има чудеса. Но едно е чудо, което се случва с някой болен – там биха повярвали той и неговите близки. Докато в такива случаи, като с тези двама бесновати, които засягат цели села и градове, изцелението им не обръща само едно семейство или род. Да, тези хора там в първия момент не оценили това, което се случва, поискали Христос да напусне пределите им, но и бесовете много добре знаели, към кое са привързани – да им причинят материална щета (…) (Вж. продължението във видео файла в края на текста)

Братя и сестри, наистина, както казват светите Отци, трябва да се борим със своите мисли, които чрез нашата гордост ни подтикват към лоши дела. Често тези мисли не са наши. И като доказателство вижте колко често хората споделят, че когато са в храма, в православен храм, те се чувстват спокойни. Когато ние се молим, когато сме близо до Бога, Той не допуска да ни влияят тези паднали ангели и поднебесни сили. Именно те стоят зад всички тези магии, урочасвания или този съвременен израз „лоша енергия”. Неслучайно светите Отци съветват да отсичаме още в началото тези мисли и изкушения, както на змията отсичаме главата, защото ако продължим да ги обмисляме, много лесно може да стигнем и до греха на дело… Но човек, когато върви към Бога, когато допуска Христос в живота си, тези сили спират да му влияят. Така че нека, колкото се може по често, да се молим да не изпадаме в изкушения. Амин.

Още по темата
Още от Проповеди

Гледната точка на Бога

29.09.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Каква е гледната точка на Бога за нас, докато ние смятаме себе си за недостойни? Как се ловят човеци? И ако силата е у Бога, то какво зависи от нас? Кой е нашият контрапункт?

За лозето и благото на Стопанина

06.09.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Мислим си, че без Бога сме свободни, че така живеем по-лесно, присвоили Неговото имане… Но когато прогоним Бога на тишината, с какво ще я запълним в себе си? Кой ще отговори на нашите вътрешни чувства и копнежи… Без Бога губим всичко!

Избирам вечния живот!

03.09.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Нека да започнем от най-малките неща, ако ни се вижда, че е прекалено трудно да оставим всичко... Но какво става, ако ние и в най-малките неща сме слаби, нерешителни, безотговорни?! - Проповед в 12-та Неделя след Петдесетница.

Какво се случва в центъра