Юбилейна изложба и източно църковно пеене тази вечер в галерията на Варна

09.05.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 09.05.2018 година от 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия - Варна се открива Юбилейна изложба, посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев (1888 -1962), патрон на Градската художествена галерия във Варна. 
Експозицията показва творби на художника от фондовете на Националната художествена галерия - СОФИЯ, ГХГ „Борис Георгиев” – Варна, частни колекции и лични архиви.
Тържественото откриване ще бъде съпроводено с концерт на Ансамбъл за източно пеене „Софийски псалти” - AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК. Концертът е представен от Българско музикално сдружение, диригент - маестро Илия Михайлов. Концертът ще представи богослужебната музика, използвана по българските земи и оказвала влияние в развитието на западноевропейската култура в продължение на повече от хилядолетие.
В ансамбъла участват съвременни църковни певци-псалти, сред които Любомир Игнатов – преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет на СУ и в Софийската духовна семинария, както и други преподаватели и свещеници. Те ще изпълнят произведения още от появата на нотацията с невми през X век, оригинални творби на св. Йоан Кукузел, произведения от Атонската и школа и редки и непознати произведения от Рилската певческа школа по ръкописи на Неофит Рилски. Едно от тези редки песнопения е „Свише пророци” – пространно песнопение, което се изпълнява при обличане на митрополита в средата на храма според древна манастирска традиция.

Още за проекта AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК - ТУК
Още за художника Б.Георгиев - ТУК
 

Още от Култура

Фототипно издание на „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”

10.09.2018 г. | Архангел.бг | Култура

Започва 20-то издание на Седмицата на православната книга (10-14 септември). В първата вечер ще бъди представена книгата „Посланието на цариградския патриарх Фотий до българския княз Борис”, ново издание на Варненска и Великопреславска св. Митрополия.

Византийска църковна музика с архимандрит Никодимос Каварнос

12.06.2018 г. | Архангел.бг | Култура

На 17 юни (неделя) от 18.00 ч. в храм „Св. Атанасий” ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архимандрит Никодимос Каварнос. Програмата включва византийска църковна музика...

Разказвачът в мен – второ издание на фестивала „Варна Лит” (30 май - 2 юни)

24.05.2018 г. | Архангел.бг | Култура

Програмата тази година отново има за цел да провокира интереса на младите хора към четенето и литературата. Срещите са в училища, библиотеки, галерии, музеи, книжарници и различни открити пространства....

Какво се случва в центъра