Юбилейна изложба и източно църковно пеене тази вечер в галерията на Варна

09.05.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 09.05.2018 година от 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия - Варна се открива Юбилейна изложба, посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев (1888 -1962), патрон на Градската художествена галерия във Варна. 
Експозицията показва творби на художника от фондовете на Националната художествена галерия - СОФИЯ, ГХГ „Борис Георгиев” – Варна, частни колекции и лични архиви.
Тържественото откриване ще бъде съпроводено с концерт на Ансамбъл за източно пеене „Софийски псалти” - AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК. Концертът е представен от Българско музикално сдружение, диригент - маестро Илия Михайлов. Концертът ще представи богослужебната музика, използвана по българските земи и оказвала влияние в развитието на западноевропейската култура в продължение на повече от хилядолетие.
В ансамбъла участват съвременни църковни певци-псалти, сред които Любомир Игнатов – преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет на СУ и в Софийската духовна семинария, както и други преподаватели и свещеници. Те ще изпълнят произведения още от появата на нотацията с невми през X век, оригинални творби на св. Йоан Кукузел, произведения от Атонската и школа и редки и непознати произведения от Рилската певческа школа по ръкописи на Неофит Рилски. Едно от тези редки песнопения е „Свише пророци” – пространно песнопение, което се изпълнява при обличане на митрополита в средата на храма според древна манастирска традиция.

Още за проекта AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК - ТУК
Още за художника Б.Георгиев - ТУК
 

Още от Култура

На Солунските братя

24.05.2019 г. | Андрея Харвин | Култура

О, творци велики, Солун ви роди, вий сте само двама братя, но ни дадохте очи...

Кой изпраща св. Кирил и Методий в централна Европа - императорът или патриархът?

23.05.2019 г. | Панайотис Христу | Култура

Отговорът на този въпрос е от голямо значение за правилната оценка на отношенията на братята с патриарх Фотий; на отношенията им с Рим и за целите на тяхната мисия. Съгласно основните източници...

Кратка илюстрация на фашизма

09.05.2019 г. | Анатолий Рибаков | Култура

Фрау Кребер оставила Ема при себе си. Как ли се е решила? Есесовците старателно търсели останалите в Берлин евреи... Но ето че тя се решила. Крила я цели пет години... наивно вярвайки, че талантът ще надделее над трагедиите и злодействата на епохата...

Какво се случва в центъра