Юбилейна изложба и източно църковно пеене тази вечер в галерията на Варна

09.05.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 09.05.2018 година от 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия - Варна се открива Юбилейна изложба, посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев (1888 -1962), патрон на Градската художествена галерия във Варна. 
Експозицията показва творби на художника от фондовете на Националната художествена галерия - СОФИЯ, ГХГ „Борис Георгиев” – Варна, частни колекции и лични архиви.
Тържественото откриване ще бъде съпроводено с концерт на Ансамбъл за източно пеене „Софийски псалти” - AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК. Концертът е представен от Българско музикално сдружение, диригент - маестро Илия Михайлов. Концертът ще представи богослужебната музика, използвана по българските земи и оказвала влияние в развитието на западноевропейската култура в продължение на повече от хилядолетие.
В ансамбъла участват съвременни църковни певци-псалти, сред които Любомир Игнатов – преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет на СУ и в Софийската духовна семинария, както и други преподаватели и свещеници. Те ще изпълнят произведения още от появата на нотацията с невми през X век, оригинални творби на св. Йоан Кукузел, произведения от Атонската и школа и редки и непознати произведения от Рилската певческа школа по ръкописи на Неофит Рилски. Едно от тези редки песнопения е „Свише пророци” – пространно песнопение, което се изпълнява при обличане на митрополита в средата на храма според древна манастирска традиция.

Още за проекта AB ORIENTE LUX - МУЗИКА НА ПРАВОСЛАВНИЯ ИЗТОК - ТУК
Още за художника Б.Георгиев - ТУК
 

Още от Култура

Паисий

19.06.2022 г. | Иван Вазов | Култура

През 2022 се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговата канонизация и 260 години от написването на "История славянобългарска".

Църковният славянски език

11.05.2022 г. | Борислав Аврамов | Култура

В човешката история няма друг книжовен език, който да е създаден специално за християнска проповед и молитва. Той е създаден от Църквата и за Църквата, с молитва и за молитва и проповед на Евангелието. От раждането си той е християнски език...

Немногословен ерудит

06.02.2022 г. | доц. д-р Нели Костова | Култура

Цариградският патриарх Фотий е първият средновековен библиограф и може би първият рецензент с света. Основание за тази оценка е съчинението му „Мириобиблион” - опис и анотации на прочетени от него книги...

Какво се случва в центъра