Византийска църковна музика с архимандрит Никодимос Каварнос

12.06.2018 г.
източник: parohiagirona.com
Автор: Архангел.бг

На 17 юни (неделя) от 18.00 ч. в храм „Св. Атанасий” ще се състои концерт на известния гръцки духовник и църковен певец архимандрит Никодимос Каварнос. Програмата включва византийска църковна музика. В концерта ще вземе участие и църковният хор на храм „Св. Атанасий” под диригентство на Евгения Григорова.

Събитието се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е част от проявите, свързани с отбелязване 180-годишнина на варненския храм „Св. Атанасий”.

Вход свободен. 

Архимандрит Никодимос Каварнос (в света – Панайотис) е роден през 1980 г. в гр. Митилини на остров Лесбос. Там завършва средно образование. Продължава в Атинското висше духовно училище, а по-късно завършва Богословския факултет на Националния университет „Й. Каподистрия” в Атина. Следва и в Технологичния институт на Йонийските острови (Ликсури, о.Кефалония) по специалността Звукотехника и музикални инструменти. Придобитите познания му помагат да бъде приет в частно училище и да усъвършенства уменията си за следваща си работа в телевизията в областта на звукорежисурата. Като асистент-режисьор Каварнос участва в разработване на различни предавания на престижни частни телевизионни канали в Гърция.

Никодимос Каварнос е ръкоположен за дякон на 24 януари 2009 година, за презвитер – на 2 февруари 2009 година и в същия ден е възведен в архимандритски сан. Той е ярък пример за това, как млад човек и много млад клирик използва таланта си и получените знания и умения в полза на православната църква. Получава признание като един от най-добрите изпълнители и преподаватели по Византийска музика. Служи като клирик в православната църква на Митилини и Атина, а по-късно и в Атинска Архиепископия. През последните 10 години Никодимос Каварнос има много участия в концерти на православна музика както на територията на Гърция, така и в Турция, Сърбия, Черна гора, Румъния, Италия, Испания, Ливан и др. Занимава се и с преподаване на солово и хорово византийско пеене.

Още от Култура

Паисий

19.06.2022 г. | Иван Вазов | Култура

През 2022 се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговата канонизация и 260 години от написването на "История славянобългарска".

Църковният славянски език

11.05.2022 г. | Борислав Аврамов | Култура

В човешката история няма друг книжовен език, който да е създаден специално за християнска проповед и молитва. Той е създаден от Църквата и за Църквата, с молитва и за молитва и проповед на Евангелието. От раждането си той е християнски език...

Немногословен ерудит

06.02.2022 г. | доц. д-р Нели Костова | Култура

Цариградският патриарх Фотий е първият средновековен библиограф и може би първият рецензент с света. Основание за тази оценка е съчинението му „Мириобиблион” - опис и анотации на прочетени от него книги...

Какво се случва в центъра