„Велик тайник на Божията благодат” – нова книга на издателство Фабер

20.03.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” може да закупите най-новата книга на издателство „Фабер” – „Велик тайник на Божията благодат. Съвременни чудеса на свети Николай Мирликийски Чудотворец” (2019). Сборникът е съставен по материали на вестник „Правило на вярата”, 1998-2015 г. издание на „Православен Санкт Петербург” и на други печатни и електронни източници. Множество разкази на наши съвременници – от Русия, Гърция, Румъния, България, Палестина, Франция, Италия – свидетелстващи за присъствието на свети Николай в нашия живот, готов да откликне на всеки зов за помощ. В Приложението накрая са поместени тропарът, кондакът и акатистът на светеца, което ще улесни читателите в желанието им да се обърнат молитвено към Божия угодник. Съставител на изданието и превод от руски – Пламена Вълчева. Превод от гръцки – Константин Константинов.

Предлагаме откъс от предговорния текст – „Свети Николай чудотворец – нашият ходатай пред Бога” – проповед на архимандрит Емилиан Симонопетритски:

През живота си свети Николай непрестанно извършвал чудеса. Чудеса изобилно източват и неговите свети мощи. Знаем, че мощите на светеца, пренесени в Бари, са земни и веществени, но в същото време те свидетелстват за Божието присъствие, действащо сред нас видимо и осезаемо. По този начин съприкосновението с мощите на светителя ни дава плодовете на приобщаването с Невидимия и Непостижим Бог, Който в този момент става близък до нас. Всичко това ни откриват честните мощи на нашия по-голям събрат, свети Николай, който по благодат участва в Божиите свойства и ни прави причастни на тях… Колкото и да сме малки и незначителни, знаем, че нашата несъвършена личност, нашата непълноценна и грешна ипостас сега стои пред мощите, а чрез тях — и пред Самия Бог. Може да сме бедни и немощни, но в същото време сме и прекрасни заради това велико приобщаване (…)

Помоли се за нас, светителю отче Николае, да се сподобим и ние с Христовото ходатайство пред Бог Отец и да станем проводници на гласа, волята и желанието Господни, подражатели на Неговия мъченически подвиг, престоли на Неговата святост, вестители на Неговото слово, огледала, отразяващи Неговата слава!

Още по темата
Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра