Въведителни беседи преди кръщение. 3 част

26.12.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Продължава видеопоредицата на Ютуб канала Архангел.бг Варна, която разказва за основите на Православието и отговаря на въпросите, които вълнуват новоначалните или пристъпващите към тайнството Кръщение. В третата част от Въведителните беседи преди св. Кръщение става дума за второто лице на Св. Троица, за Сина Божий и за Неговото въплъщение. Кой е Иисус Христос?

В центъра на Евангелието лежи тайната как Бог е станал човек? Ние вярваме, че Господ Иисус Христос е Син Божий и в същото време и Син човечески – Той е и Бог, и човек. Затова го наричаме Богочовек. В Евангелието Иисус Христос е описан като реална личност, притежаваща всички свойства на обикновения човек. Той се ражда и расте, яде и пие, изморява се и спи, скърби и се радва. Евангелският Христос още от първите глави ни се открива едновременно като Бог и като Човек: защото всичките Му действия и думи са отбелязани с печата на Божественото.

Откъде знаем за Бога и за Христос?
Има ли критерий за правилното разбиране на Библията?
Какво представлява Преданието?
Как тази свещена история се явява актуална и днес?

На тези и други важни въпроси може да намерите отговор в поредния епизод:

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива – януари, 2022

08.01.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат първият брой на „Алтернатива” за 2022 г. Настъпването на новата година е чудесен повод да оценим отминалото и да се подготвим за бъдещето. Важно е да посрещнем не „поредната”, а именно една нова година...

„Празнични икони” - нова рубрика на канала Архангел.бг Варна

30.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В първия епизод от поредицата представяме иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

График на богослуженията и работното време в празничните дни (обновено)

23.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Информация за богослуженията в храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” и работното време на Духовно-просветния център в празничните дни...

Какво се случва в центъра