Духовно просветен център

Варненска и Великопреславска епархия. История и настояще

29.03.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” вече може да закупите юбилейното издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия „Варненска и Великопреславска епархия. История и настояще”, което излезе от печат през февруари 2019 г. във връзка с две годишнини – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години.

От издателя:

Историята на светата Варненска и Великопреславска епархия започва с проповедта на св. ап. Андрей Първозвани и продължава с евангелската мисия на Църквата до днес. Това издание предлага кратка история на епархията – основните периоди, събития и личности, които определят пребиваването на Христовата църква в апостолската катедра на Варна и във Велики Преслав – прототрона на Българската православна църква. Авторите на тази кратка история са духовници, учени – историци и археолози, които са пропити с любов към християнската и българската история.

Без познаването на миналото не можем да живеем като истинска апостолска Църква, която проповядва днес евангелското слово на българския народ и възпитава младото поколение.

В изданието е отразен и периодът от избора на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан до днес. Отбелязани са основни събития, които показват връзката на епархията със славното й миналото: честването на 1150 години от Покръстването на България и 1125 години от Преславския събор, участието на Епархийския архиерей в живота на Българската православна църква и вселенското православие и живото слово на митрополит Йоан, отправено към нашите съвременници и най-вече към младите хора.

Съдържание:

Предговор – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

ИСТОРИЯ

Св. апостол Андрей Първозвани и апостолското начало на Христовата църква във Варна – д-р Венцислав Каравълчев, Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

Ранното християнство в Одесос, Марцианопол и района около тях – гл. ас. Александър Минчев, Регионален исторически музей - Варна

Преславската епархия – Варненски и Преславски митрополит Симеон

Манастирите на Покръстителя във Варненска и Великопреславска епархия – проф. дин Казимир Попконстантинов

Варненска и Преславска митрополия през Средновековието и османския период – проф. дин Ивана Русев, Икономически университет - Варна

Борбите на българите от Варненска и Преславска епархия за църковна независимост – Борислав Дряновски

Варненски и Великопреславски митрополити

НАСТОЯЩЕ

Благодарен съм на Бог и на хората за доверието (интервю)

Поздравление за ръкоположението на Знеполски епископ Йоан

Слово на Знеполския епископ Йоан при хиротонията му

Патриаршеско послание до клира и паството на Варненска и Великопреславска епархия

1150 години от Покръстването на българския народ

Предложение за канонизация на епископ Константин Преславски

Църквата и младите

Приветствие за XX издание на Седмицата на православната книга

1125 години от Преславския събор

Варненска и Великопреславска епархия (карта и списък на селищата)

Още от Нови книги

Църковни календари за 2021 г.

12.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Календарите са настолен и стенен и са издадени от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски” към Софийска света митрополия - многолистови, с красиви фотографии и с богата полезна информация...

Светецът от затворите. Записки за живота на Валериу Гафенку

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Героят на тази книга е сред хилядите изповедници на православната вяра, пострадали или загинали в комунистическите затвори в Румъния. Включени са всички известни досега, както и нови свидетелства за живота му...

Иконата в съвременния свят

04.08.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборник текстове, посветени на църковната иконописна традиция, от съвременни богослови и изследователи на изкуството. Книгата търси отговор на въпроса защо иконата заема толкова важно място в църковното съзнание на вярващия човек.

Какво се случва в центъра