Варненска и Великопреславска епархия. История и настояще

29.03.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” вече може да закупите юбилейното издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия „Варненска и Великопреславска епархия. История и настояще”, което излезе от печат през февруари 2019 г. във връзка с две годишнини – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години.

От издателя:

Историята на светата Варненска и Великопреславска епархия започва с проповедта на св. ап. Андрей Първозвани и продължава с евангелската мисия на Църквата до днес. Това издание предлага кратка история на епархията – основните периоди, събития и личности, които определят пребиваването на Христовата църква в апостолската катедра на Варна и във Велики Преслав – прототрона на Българската православна църква. Авторите на тази кратка история са духовници, учени – историци и археолози, които са пропити с любов към християнската и българската история.

Без познаването на миналото не можем да живеем като истинска апостолска Църква, която проповядва днес евангелското слово на българския народ и възпитава младото поколение.

В изданието е отразен и периодът от избора на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан до днес. Отбелязани са основни събития, които показват връзката на епархията със славното й миналото: честването на 1150 години от Покръстването на България и 1125 години от Преславския събор, участието на Епархийския архиерей в живота на Българската православна църква и вселенското православие и живото слово на митрополит Йоан, отправено към нашите съвременници и най-вече към младите хора.

Съдържание:

Предговор – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

ИСТОРИЯ

Св. апостол Андрей Първозвани и апостолското начало на Христовата църква във Варна – д-р Венцислав Каравълчев, Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”

Ранното християнство в Одесос, Марцианопол и района около тях – гл. ас. Александър Минчев, Регионален исторически музей - Варна

Преславската епархия – Варненски и Преславски митрополит Симеон

Манастирите на Покръстителя във Варненска и Великопреславска епархия – проф. дин Казимир Попконстантинов

Варненска и Преславска митрополия през Средновековието и османския период – проф. дин Ивана Русев, Икономически университет - Варна

Борбите на българите от Варненска и Преславска епархия за църковна независимост – Борислав Дряновски

Варненски и Великопреславски митрополити

НАСТОЯЩЕ

Благодарен съм на Бог и на хората за доверието (интервю)

Поздравление за ръкоположението на Знеполски епископ Йоан

Слово на Знеполския епископ Йоан при хиротонията му

Патриаршеско послание до клира и паството на Варненска и Великопреславска епархия

1150 години от Покръстването на българския народ

Предложение за канонизация на епископ Константин Преславски

Църквата и младите

Приветствие за XX издание на Седмицата на православната книга

1125 години от Преславския събор

Варненска и Великопреславска епархия (карта и списък на селищата)

Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра