В навечерието на Рождество

22.12.2018 г.
дизайн: Д.Трайчев/Сталкер студио
Автор: Архангел.бг

В началото на декември беше обявена благотворителната акция „Дари радост за Рождество Христово”, станала вече традиционна в енорията „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил” по повод големи църковни празници, затова и наричана накратко енорийска задружност. В нея се събират средства и хранителни продукти за рождественските празнични пакети на хора в затруднение.

И отново първи дадоха пример децата. Учениците от 1-а клас на ОУ „Васил Априлов” Варна, подкрепени от своите родители и учители, първи се включиха в рождественската акция. Бяха разбрали за нея от социалните мрежи в интернет и донесоха в храма десетки пакети, пълни с хранителни продукти. Благодарим ви, деца! Благодарим и на вашите родители и учители, които показват пример за възпитание! Специално благодарим на Борис и баща му, които докараха пакетите.

Акцията продължи до вчера (21 декември). Жестовете бяха много. Фирми-дарители доставяха плодове, лютеница, конфитюр, сирене, масло; хора от енорията или съвсем непознати хора, дочули отнякъде, донасяха найлонови пликове с продукти, други – определена сума. А на 15 декември на „Улицата на готвачите” желаещите да се научат да правят пица при шеф Анатоли Колев, станаха съпричастни и на благотворителна кауза – средствата от таксите за участие бяха използвани за продукти за съботната трапеза за нуждаещи се в Духовно-просветния център

И така, кой с малко, кой с много, всеки даде своята лепта в помощ на хората в нужда. Със събраните средства бяха закупени допълнително още продукти и разпределени в общо 250 пакета, всеки от които съдържаше: колбас, сирене, краве масло, пастет, маринована риба, маслини, макарони, лютеница, конфитюр, портокали и мандарини и сладкиши. Благодарим на всички вас, дарители! С ваша помощ днес, заедно с топлия обяд, приготвен в кухнята, всеки човек получи и един такъв празничен пакет – малко радост и внимание в навечерието на Рождество! Допълнително на хората, за които знаем, че разполагат с готварски печки, бяха раздадени и олио, брашно и варива. Благодарим и на всички доброволци, които участваха в подготвянето на пакетите вчера, а днес и в приготвянето и раздаването на празничния обяд!

Радост и внимание очаква и възрастните хора в старческите домове край Варна и децата от социалните центрове в града. При тях ще отидат добри гости – коледарската дружина, организирана в Духовно-просветния център. Те, подобно на пастирите в Рождественската нощ, ще благовестят за чудното раждане на Спасителя на света. Остава съвсем малко време. Да се приготвим за важната срещата с божествения Младенец!

Празничната света Литургия на 25 декември ще отслужи иконом Василий Шаган в храм „Св. Николай Чудотворец”. А след това в залата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” от 11 ч. децата от Енорийската детска школа „Кандилце” ще зарадват всички със своя концерт. В него ще може да се включат и желаещите от публиката, а накрая малки и големи ще сформират заедно традиционния хор „Витлеемска звезда”. Заповядайте и вие!

ГАЛЕРИЯ от празника на енорията.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Коледарско благовестие, или как се прави предложение за брак

28.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

И тази година в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” се събра коледарска дружина, да разнесе благата вест за раждането на Спасителя Христос. Но и още нещо изпълни с радост сърцата на енорията...

Какво се случва в центъра