Излезе юбилейният брой 200 на "Алтернатива"

24.06.2016 г.
Автор: ик. Василий Шаган

Радвам се, че „Алтернатива” запази през годините желанието да търси и предлага отговори.

Спомням си с какъв ентусиазъм преди 15 години младежите от варненските енории на храмовете „Св. цар Борис” и „Св. Николай” решиха да правят вестника. Как му измислиха това и до днес предизвикателно име. Как смело, макар и на четири страници, се опитваха да покажат алтернативата,  различното от онова, което срещаме ежедневно в света - новата възможност, а може би и реалност. Сега се питам, какво кара младия човек да търси алтернатива? Толкова ли е оскъдно предлаганото от света и възрастните? А може би младият човек все още е чувствителен към жаждата за правда и живот?

Свидетел съм как повечето от онези младежи с „Алтернатива”- та изгубиха своя ентусиазъм, други продължиха. Някои се включиха в живота, който навсякъде е по своему динамичен. Знам и как вестникът редовно се списваше през годините и винаги се изчерпваше от скромните подставки във варненските храмове. Енориашите го четяха, четат го и днес. Но го няма онзи ентусиазъм.

Често размишлявам защо го няма не само при онези, вече зрели, младежи, но и при днешните млади? Дали защото изгубваме чистата вяра и усета към чистота, или може би в новото време хората порастват и живеят по друг начин? А може би в желанието да избягаме от комсомола, не намерихме вдъхновение? И ако заменим думата „ентусиазъм” с „вдъхновение”, откъде ще дойде вдъхновението?

На тези и на много други въпроси можем да потърсим отговор.

Радвам се, че „Алтернатива” запази през годините желанието да търси и предлага отговори. Всеки знае сам за себе си колко устоява, преди да се  скрие, пред възникващите житейски въпроси. За всички нас Христос казва: „Търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори.”

С благодарност поздравявам всички причастни за редовното списване на това издание.

Да бъде Бог Извора на нашия живот!

 

 

 

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра