Трудните пътеки

20.03.2020 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов във Втората неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама, храм Св. Николай Чудотворец”, 15 март 2020 г.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри,
Това Евангелие, което се полага за днешния ден според богослужебния кръг, може би е най-точното за това извънредно положение, което обяви държавата.

Не само от Евангелията знаем това, което се случва в този случай – обърнете внимание, Господ Иисус Христос, като вижда вярата на тези четирима мъже, донесли разслабения при Него, толкова радост има в Себе си, че казва на човека: „Прощават ти се греховете”. Ние всеки път го казваме на светата Литургия: „Вярвам в един Бог Отец, творец на видимия и невидимия свят”. Това, което не познаваме, не можем да видим с очите си, но то съществува. Бог има власт да дава живот, Той е източник на живот. И тук в Евангелието казва на човека:”Стани, вземи си одъра и си иди”.

Всички тези чудеса в Евангелието имат своето доказателство в историята. Самите апостоли, които тръгват да го разпространяват по целия свят, знаем, някои от тях отиват в Африка, в Индия, ако човек се замисли разумно, те тръгват без да знаят какво ги очаква. Дали изобщо ще достигнат до тези места от своя жребий? Само да стигнат до там може да е отнело години. И разбойниците не са единственото, което ги е заплашвало по пътя. (…)
Чуйте края в прикачения видеофайл.

Думи на отец Алексей в края на Литургията:
Братя и сестри, ние имаме примера на всичко, което се случва в Евангелията, и  знаем как Господ Иисус Христос насърчава хората със силна вяра. Имаме примера на апостолите и на всички, които са искали да разпространят благата вест по целия свят. Имаме примера на тяхната смелост. Те са мислили повече за Бога, за вечния живот. В крайна сметка, когато човек мисли така, става дума за онази вяра, за която Господ Иисус Христос казва, че и планини премества.

Попаднах на една статия, писана през 20-те години, за испанския грип, инфлуенца. В България почти всички се заразили. Каквото и да правели, рано или късно, стигало и до тях. Заразявали се всички от семейството, но най-тежко боледували възрастните. Може би и сега ще е така, затова най-вече трябва да предпазим възрастните хора и тези, които вече имат някакви хронични болести. Нека спазим всички хигиенни и ограничителни мерки, които ни съветва държавата. Но да помислим и за душата си. Както казва Господ Иисус Христос, по-важно е на човека да му се простят греховете.

Може би не сега, но в един момент смъртта ще дойде. И ако човек е вършил добри дела, вярвал е в Бога и се е водил по думите на Христос в живота си, даже и да го застигне смъртта, няма от какво да се страхува. Амин.

Още по темата
Още от Проповеди

На дълбоко с Христос

24.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Когато Христос казва на ап. Петър: „Иди там, в дълбокото, и хвърли мрежата си”, този зов отеква в него. Всичките му представи и цялата му опитност заговорват, че това, което трябва да направи, е безумно, но надделява зовът на сърцето...

Кръстът е сила Божия

14.09.2023 г. | протойерей Тодор Тодоров | Проповеди

Днес целият християнски свят се покланя на Честния Животворящ Кръст Господен. Възпоменаваме това историческо събитие, случило се благодарение на равноапостолната дейност на светите Константин и Елена – намирането на Кръста Господен и въдигането му от Йерусалимския патриарх...

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

13.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Какво се случва в центъра