Духовно просветен център

Три вечери от програмата „Семейството е свято”

19.11.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Отмина първата седмица от програмата в подкрепа на семейството под надслова „Семейството е свято”. В трите вечери хората, дошли в залата на Духовно-просветния център, имаха възможност да чуят мненията на няколко лектори по различни теми, свързани със семейството и неговото състояние днес.

В сряда вечер беше лекцията на иконом Василий Шаган „Бракът като отговорност”. Но не отговорностите на мъжа и жената в брака бяха на фокус в нея. Отец Василий изненада всички, като обърна внимание на нещо, което до голяма степен днес е забравено и, за жалост, вече „не работи” за изграждането на семейството. Става дума за предварителните стъпки, които трябва да изминат мъжът и жената, преди да встъпят в брак. Стъпки, в които осъзнават и поемат отговорността за предстоящото, за да се случи то в своята пълнота. Признанието в любов на мъжа към жената и отговорът от нейна страна, вземането на решение как ще се развиват отношенията им по-нататък, съобщаването на решението пред родителите и приятелите им, сгодяването на младите с благословията на родителите им и опознаването на семействата им, договарянето на всички важни за двамата ценности и принципи, които биха искали да са основа на техния брак, планирането на сватбата – всички тези стъпки са нужни преди започването на самия брак. Те помагат на мъжа и жената да придобият в отношенията си  категоричност и яснота и да продължат напред с пълна отговорност за случващото се. Тези стъпки обуславят много по-задълбочени отношения, не просто съжителство и споделяне на разходите, а преодоляване на страха и недоверието и пълно приемане на живота на другия. (Вж. лекцията на ВИДЕО)

В четвъртък беше втората среща с богословите Юлия Христова и Борислав Аврамов, сътрудници на Духовно-просветния център. Водени от опита си в работата с младежи от варненски училища те предложиха на публиката откровен разговор за отношенията между мъжа и жената преди брака. В центъра на разговора бяха жените, защото е важно какви параметри на отношенията с другия пол ще зададат те. За отправна точка използваха няколко видео-лекции на психолозите Мила Левчук и Сергей Егоров. Какво искат жените от мъжете и обратно? Какви качества харесваме в противоположния пол? Може ли някой да се надява, че ще промени другия, ако той сам не е пожелал? Защо ясната и правилна представа за себе си и за целта на нашия живот е задължителна за изграждане на правилни отношения с другия пол и за създаване на здраво семейство? По тези и други въпроси обмениха мнения и опит участниците в разговора.

В петък вечер беше първата лекция на доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет по темата „Бащата в семейството”. В тази първа част той обърна внимание на това, какво се случва с мъжа в съвременния свят от гледна точка на неговите възрастови особености (отрок, момче, юноша, младеж, мъж, старец) и социален статут в семейството (син, неженен мъж, съпруг, баща, дядо). Също така той проследи историческите трансформации и деформации на мъжа и неговите функции в семейството, като накара публиката да се замисли колко комплексни са обстоятелствата, в които се формираме като личности. (Вж. лекцията на ВИДЕО)

Дните, посветени на Деня на християнското семейство продължават, заповядайте и на останалите лекции от програмата. А на 21-ви да се съберем в храма на Божествената св. Литургия, за да празнуваме цялата Църква.

Темата за семейството може да видите и през погледа на отец Ивица Тодоров от Скопие, Македония, който гостува във Варна през лятото. Видео от срещите с него може да гледате на нашия Youtube канал Архангел.бг.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Лични граници и взаимоотношения - втори модул в „Съпричастност”

03.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Съпричастност” продължава на 5 август с втория модул – практически семинар „Лични граници и взаимоотношения”. Кога и как изграждаме своите лични граници, какво ограждат те, как влияят на взаимоотношенията ни с другите?...

Беседи за православната вяра

23.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 23 юли, от 18 ч. на тема: Молитвата. Заповядайте!

Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 16 юли започна осмото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Зя една седмица дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори